Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Националният отбор не е клубен или група за щастливо пребиваване на състезания

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева беше категорична, че в националния отбор на България има място само за физически и психически подготвени състезатели.

„Ако не са готови състезателките нямат място за националния отбор. Това не е клубен отбор, някаква група за щастливо пребиваване на състезания. Който не е подготвен психически и физически, няма място в този отбор.  Ние сме имали такива деца и сме страдали от това нещо, още повече както ги наричам някои родители на демокрацията – с огромни амбиции без реална преценка какво могат децата им. Разбира се, това е съвместна грешка на родители и на треньори, на нас. Но в момента ние имаме един прекрасен отбор. Вярвам, че ще съумеят да покажат по най-добрия начин какво могат. Силни са всички деца, състезатели са, имаме подкрепата и на прекрасни родители, интелигентни хора, което улеснява работата. Вярвам, че ще се радваме след Световното първенство”, коментира Раева след последното контролно състезание за девойките преди предстоящото световно първенство в тази възрастова група, което ще се проведе в Москва от 19 до 21 юли.

Припомняме, че ансамбълът при девойките с треньори Вяра Ваташка и Цветелина Найденова имаше много трудни моменти по време на подготовката. Няколко тежки контузии, болести на състезателки и не на последно място смяна на една от гимнастичките от основния състав. Жанина Георгиева беше освободена само преди две седмици, тъй като стана ясно, че не се чувства добре в тренировъчния процес.

„Досега не сме имали такъв ансамбъл, който да е преминал през такива перипетии. Казах им, че ще се радвам да доживея да видя два месеца, в които да работят с един и същи състав. Особено при малки деца, много е решаващо, когато се сменя основен състезател. Децата работят много добре, атмосферата е много добра. С настроение се работи, надявам се да покажат най-доброто от себе си. Вяра Ваташка е един герой за мен. През какво ли не мина, за да стигне до това Световно първенство. От цялото си сърце им пожелавам успех, на нея и на Цветелина Найденова. Може да се каже, че минаха през ада с този отбор”, допълни Илиана Раева.

Снимка

Освен ансамбъла, в контролното състезание днес в залата на стадион „Раковски” участие взеха и четирите ни индивидуални състезателки, които ще ни представят на шампионата на планетата.

В Москва Ева Брезалиева ще играе с въже, Катрин Цонева с топка, Стилияна Николова с бухалки, а  Валерия Ватова  ще я видим с лента.

„Много съм доволна, децата играха много силно, много мотивирано, страшно много работим. Имаме още една седмица, има върху какво още да се поработи. Но най-важното е, че децата работят много и показват една силна игра, да се надяваме, че на Световното първенство ще е още по-добре”, завърши президентът на федерацията.

По време на контролното днес състезателките бяха изненадани със специални цветя от отбор от ЮАР, който е на подготовка у нас, а Илиана Раева получи „златна” роза.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ансамбъл (жени)

Четири гимнастички напускат ансамбъл (жени)

Четири гимнастички от женския ансамбъл по художествена гимнастика напускат състава, това заяви в ефира на БНТ президентът на Българската федерация Илиана Раева. Желание да напуснат отбора, който се класира на четвърто място на олимпийските игри в Париж, са изразили Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов. Стоянов все още..

публикувано на 06.10.24 в 13:44
Стефани Стоева

Титла за Стефани Стоева в София, Налбантова е №4 на световното

Стефани Стоева спечели титлата на единично жени на международния турнир по бадминтон в зала "Европа" в София.  На финала тя постигна успех над третата поставена националка Гергана Павлова след обрат с 18:21, 21:15, 21:8 за 56 минути.  Стефани Стоева стигна до трофея след шест поредни победи, след като започна от квалификациите.  По-късно..

публикувано на 06.10.24 в 12:37
Данийл Мадведев

Медведев обърна Арналди и е на осминафинал в Шанхай

Руският тенисист Данийл Мадведев се наложи над италианеца Матео Арналди с 5:7, 6:4, 6:4 в третия кръг на силния тенис турнир в Шанхай от сериите "Мастърс" 1000 с награден фонд от близо 9 милиона долара. На осминафиналите на турнира той очаква победителя от двубоя между гърка Стефанос Циципас и Александър Мюлер от Франция. Мачът между двамата..

публикувано на 06.10.24 в 11:48
Лионел Меси не вкара гол, но Интер спечели

Интер Маями печели, Меси влезе като резерва

Отборът на Интер Маями постигна победа над Торонто с 1:0 с късен гол на Лео Кампана, който засече подаване на уругваеца Луис Суарес с десния крак в 93-ата минута. Това бе осми гол на Кампана за сезона и трети в последните пет мача. Вратарят на Интер - Оскар Устари, направи седем спасявания. Звездата на Интер - Лионел Меси, се появи на терена..

публикувано на 06.10.24 в 10:09
Франческо Баная

Италианeцът Франческо Баная спечели Гран при на Япония

Италианският пилот на Дукати - Франческо Баная, спечели Гран при на Япония по мотоциклетизъм в клас MotoGP, кято остави да себе си лидера в класирането Хорхе Мартин в Дукати-Прамак. Баная доминираше в състезанието, като поведе още малко след старта, като изпревари испанеца Педро Акоста. На трето място завърши друг испанец - шестракратният..

публикувано на 06.10.24 в 09:44
Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0

Реал надигра Виляреал, но Карвахал се контузи тежко

Отборът на Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0 в мач от испанската Ла Лига. Уругвайският национал Федерико Валверде откри резултата за домакините след четвърт част игра, като се възползва от асистенция на Лука Модрич.  Винисиус Жуниор затвърди успеха на Реал в 73-ата минута, като този път в ролята на асистент бе голмайсторът на първото..

публикувано на 06.10.24 в 08:53
Интер победи Торино с 3:2

Интер повали Торино в мач с пет гола

Отборът на Интер победи Торино с 3:2 в мач от седмия кръг на италианската Серия А. Шампионът на Италия игра с човек повече на терена от 20-ата минута, когато Гилермо Марипан от Торино бе изгонен от терена с директен червен картон. Френският национал Маркюс Тюрам вкара два гола да Интер до 35-ата минута, с които "нерадзурите" взеха добър..

публикувано на 06.10.24 в 08:43