Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евтаназирането в свинекомплекса в русенското село Николово

| обновено на 22.07.19 в 15:11
2
Снимка: БГНЕС

Продължава евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на болестта Африканска чума по свинете. В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия.

Ако популацията на диви свине не бъде намалена до минимални бройки, има опасност заразата да се разпространи още и да обхване и други промишлени обекти. Това обясни заместник областният управител на Русе Свилен Иванов и допълни:

"Това е наистина национален проблем. Не е само по домашните животни. Това нещо спиране няма. Щом е тръгнало по дивите свине, щом в Бургаско се намери, това означава, че е влязло извън България. Означава, че цялата държава най-вероятно ще пострада. Моят съвет е хората, които имат домашни животни, да си ги изколят, за да не ги загубят".

Както Българското национално радио съобщи, първите 300 прасета са евтаназирани още в събота и са загробени на територията на свинекомплекса. Според непотвърдена информация унищожаването на животните става чрез пожарникарска пяна - метод, който бе използван при епидемията на птичи грип преди две години в Пловдивско и остава спорен относно хуманността си. В съседство на Николово в забранителната зона попада още един свинекомплекс – този в Юделник, където имат забрана за изнасяне на животни и месо.

За умъртвяването на животните в свинекомплекса "Николово", Русенско, се използва въглероден диоксид под формата на сух лед. Той се покрива с пяна, за да се задържи газът в отворените помещения с животните.

Така от Агенцията за безопасност на храните отговарят на съобщенията, че животните в огнището на Африканска чума по свинете се унищожават нехуманно с пожарникарска пяна.

Според специалистите от агенцията пяната задържа 99 процента от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и гарантира бързо и ефективно умъртвяване на свинете. Освен това предпазва участващите в процеса хора и помага за процеса на дезинфекция. Използването на това средство е съгласно Регламент 1099 от 2009 година за защита на животните по време на умъртвяване.

В съобщението на Агенцията за безопасност на храните се казва още, че загробването на убитите животни е най-удачният метод, защото използването на инсинератори ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. А мястото на загробване е строго определено с компетентните органи, като това не представлява риск за допълнителна контаминация на околната среда.

Всички насочени за клане свине през последните дни от "Николово" са били с отрицателни проби за африканска чума.

Европейската комисия изпраща в България ветеринарен екип за оценка на разпространението на африканската чума по свинете. За това съобщи БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Започна умъртвяването на животните от свинекомплекса в село Николово

Започна умъртвяването на животните от свинекомплекса в село Николово, в който беше потвърдено наличието на болестта Африканска чума по свинете. Става дума за 17 000 прасета на различна възраст. Властите уточниха, че умъртвяването ще бъде извършено по..

публикувано на 21.07.19 в 16:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в..

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу..

публикувано на 27.09.24 в 20:32