Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Бойков е обвинен в тероризъм за хакерската атака срещу НАП

| обновено на 24.07.19 в 21:16
Снимка: http://www.prb.bg/

Обвинения за тероризъм са повдигнати за кибератаката срещу приходната агенция. Освен 20-годишния Кристиян Бойков, който досега се разследваше за компютърно престъпление, за тероризъм е обвинен и Георги Янков, търговски директор на фирмата „ТАД Груп“. Издирва се собственикът на фирмата Иван Тодоров.

Новината за промяната на обвинението на Кристиян и разширяване на кръга на разследваните на кибераферата дойде не от спецпрокуратурата, която от днес пое случая, а от адвокат Любен Казанлиев.

Текстът от Наказателния кодекс, по който се разследват Бойков и Янков, и по който се очаква да бъде обвинен и Тодоров, предвижда затвор от пет до 15 години за престъпления, целящи да създадат „смут и страх у населението или да заплашат или да принудят орган на властта да извърши или да пропусне нещо“. Сред престъпленията, изброени в този текст, са и компютърните.

Кристиян Бойков е обвинен, че е извършител, а Георги Янков, който преспа тази нощ в ареста на 4-то РПУ - за подбудител.

Янков е пуснат тази вечер на свобода срещу паричната гаранция от 20 000 лева. На свобода е и Кристиян, а собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, за когото адвокатите на фирмата твърдят, че не се укрива, а е на планирано пътуване в Канада, ще се издирва по международните канали.

Вчера от ръководството на прокуратура обявиха, че имат нови водещи версии за хакерската атака и че е установено, че над Кристиян, за когото са категорични, че е нейният извършител, има поръчител и подбудител. Повече официална информация за разследването и до този момент няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От следващата година НЗОК ще плаща изследванията на антинуклеарните антитела на пациенти с лупус

От 2025 година Здравната каса ще заплаща изследванията на антинуклеарните антитела на пациенти с лупус. Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България откри фотоизложба на пациенти с лупус, наречена „Животът е повече от болестта“ по повод Световния ден за информираност за Ревматоидните заболявания. Фотограф на изложбата е Мила..

публикувано на 20.10.24 в 06:25
Андрей Келин

Руският посланик в Лондон: Великобритания води война с Русия, като дава оръжия на Украйна

Семейството на Доун Стърджис, която почина преди шест години в Солсбъри след отравяне с "Новичок" призова руския президент  Владимир Путин да даде показания в рамките на започналото публично разследване на случаите с нервнопаралитичното вещество във Великобритания. По този повод журналистката от Би Би Си Лора Кюнсбърг покани на интервю руския посланик в..

публикувано на 20.10.24 в 04:50

Силни ветрове и проливни дъждове се очакват в Шотландия заради бурята "Ашли"

Прекъсвания на електрозахранването, нарушения на транспорта и възможни щети на сгради се очакват днес и утре с нахлуването на бурята "Ашли" в Шотландия със силни ветрове и проливни дъждове. Метеорологичната служба издаде оранжев предупредителен код за силен вятър в някои западни райони на Шотландия с очаквания скоростта му да достигне до 120 километра..

публикувано на 20.10.24 в 04:26

Българин e източил 2,2 милиона паунда от британската социална система

Българин e измамил британските данъкоплатци с 2,2 милиона паунда, съобщи вестник "Сънди телеграф". Схемата е включвала транспортиране на българи със самолет до Великобритания, превозването им до центровете за работа, за да се представят за кандидати за обезщетения, както и връщането им отново със самолет в България. От 2020 до 2024 година Таньо Данчев..

публикувано на 20.10.24 в 01:46

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости, разочарования, пренебрегнати права и игнорирани искания. Няма да подкрепим тези, които виждат представяните от..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина на камионите и липсата на ограничители против сблъсък в зоната на опорите на мостовото съоръжение...

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew. Европейската петиция е една от многото, организирани на различни континенти, с която се..

публикувано на 19.10.24 в 22:00