Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският опозиционер Навални може да е бил отровен

| обновено на 29.07.19 в 14:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционер Алексей Навални може да е бил изложен на неидентифициран „токсичен агент“, съобщи днес личната му лекарка, цитиран от АФП.

Навални бе задържан за 30 дни миналата седмица, няколко дни преди планиран за събота протест срещу недопускането на опозиционни кандидати за местните избори през септември. Вчера той бе преместен в болница с диагноза уртикария.

„Някакъв токсичен агент може да е причината за „болестта“ на Навални“, написа във Фейсбук лекарката Анастасия Василиева. Тя допълни, че здравните служители в Московската болница №64, които го лекуват, се държали странно. От лечебното заведение веднага реагираха с информация, че той е в задоволително здравословно състояние.

Впоследствие Василиева бе допусната до Навални (43 г.) и уточни, че диагнозата му е контактен дерматит, но настоя, че той е имал досег с токсичен агент: „Консултация с токсиколог няма, нито резултати от анализи на токсикологични изследвания“.

Тя съобщи още, че се подготвя изписването на опозиционера и връщането му в ареста и остро се възпротиви на това решение. 

След като бе изписан, адвокатката му Олга Михайлова обяви пред репортери, че клиентът ѝ е бил отровен от неидентифициран химически агент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални

Близки на Алексей Навални изразиха тревога за здравето му заради странна алергия

Близки на най-изявения руски опозиционер Алексей Навални изразиха опасения за здравето му, след като той беше прехвърлен от затворническата килия в болница заради странна според тях алергична реакция, предаде "Франс прес". Говорителката на Навални..

публикувано на 29.07.19 в 01:30
Алексей Навални

Алексей Навални е осъден от московски съд на 30 дни административен арест

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден от московски съд на 30 дни административен арест. Според съобщението на агенция ТАСС мярката е наложена заради неговия призив да се проведе неразрешен от властите протест в подкрепа на независими кандидати на..

публикувано на 25.07.19 в 08:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин..

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54