Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Александров пред БНР

Икономически интереси може да са в основата на затваряне на най-големия екарисаж в страната

Снимка: БГНЕС

Обслужването на икономически интереси доведе до принудителното затваряне на най-големия екарисаж в страната (Шуменският), каза управителят на съоръжението Мирослав Александров в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт".

След година и половина престой от вчера екарисажът е отворен и има готовност да се включи в обезвреждането на убитите заради чумата прасета.

Европейските регламенти определят изгарянето на животински трупове в мобилни инсинератори като най-ефективен метод за борба с епидемии. На второ място са екарисажите и едва на трето загробването, казва Мирослав Александров и има свое обяснение защо държавата избра загробването като първи метод:

“Тази дейност дори и по загробване, тя ще се заплати. Ако някой е решил да обслужва икономически интереси, т.е. средствата да бъдат насочени към дадена компания, а не към екарисажа, логично е да прескочи това второ място и да отиде направо на трето“.

Екарисажът в Шумен е запазил капацитета си и очаква държавата да му възложи ангажимент по изгарянето на животински трупове, каза още Александров, но припомни, че за предишни години БАБХ все още му дължи 8 млн. лева.

Междувременно днес Агенцията по храните започва проверки в населените места в Северна България, които попадат в 20-километровата зона около Индустриалните свинекомплекси. След като вчера изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят домашните си прасета.

За Южна България срокът е утре. Кметовете в Пазарджишко обаче вече излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Интервюто на Веселина Миланова с Мирослав Александров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гърция забрани вноса на свинско месо от България

Гърция забрани вноса на свинско месо от България. Строги проверки са въведени на граничните пунктове. Под пълна забрана е вносът на свинско месо и продукти. Вземат се превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете...

публикувано на 01.08.19 в 10:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00