Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детето от Русе, за което имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести е, че детето от Русе, за което се имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса, съобщи директорът на Националния център проф. Тодор Кантарджиев:

"Тъй като детето вече е прекарало острата фаза на заболяването, ще изследваме в последствие образуването на антитела. Когато се доказва антиген на причинителя или нуклеинова киселина на причинителя в кръвта,  или телесните течности на пациента, материалът трябва да се изследва в острата фаза. Материалът ми го пращат сега, след като детето вече е изписано".

С 30 на сто са се повишили случаите на вирусни инфекции със засягане на нервната система за тази година в сравнение с миналата, съобщи още проф. Кантарджиев. Миналата седмица са доказани 4 случая на деца със засягане на централната нервна система, като за целия летен сезон са общо 99 случая:

 "Те са причинени от ентеровируси. Групата "Еховируси 13" - вирусите, които са едни от най-честите причинители на енцефалити и асептични менингити. В момента, когато температурите са високи, доближават и надминават 30 градуса, трябва да се взимат много стриктно хигиенни мерки. Мога да кажа, че инфекцията циркулира в повечето части на страната", предупреди проф. Кантарджиев..


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума. Арестуваната българка е на 76 години и възрастта й учудила дори полицаите. Тя е заловена при получаване на пари и бижута от телефонна измама на гръцка пенсионерка. Престъплението е извършено в град Арта. Мъж, който се представил за лекар, поискал от гъркинята да..

публикувано на 27.09.24 в 16:53

От 1-ви октомври възстановяват директния влак "Синия Дунав" от Русе до София

Директният влак "Синия Дунав" от Русе до София е възобновен и от 1 октомври ще пътува в продължение на три месеца, съобщи областният управител на Русе Драгомир Драганов. След повече от четиримесечни усилия на Областната администрация и със съдействието на министри и депутати в Европейския парламент директният влак от Русе към София ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 16:49
Проф. Людмил Вагалински

Проф. Вагалински: Един от откритите надписи може да напише липсваща страница от историята на траките

Необикновен археологически сезон изпраща екипът на проф. Людмил Вагалински, а новите разкрития на Хераклея Синтика привлякоха интереса на целия свят към древния град , унищожен от две силни земетресения в края на четвърти век.  Само през последните два месеца, по време на аварийно-спасителните дейности по разчистване на големия канал на..

публикувано на 27.09.24 в 16:41
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53