Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да се поддържа фестивал

| обновено на 09.08.19 в 07:41
Диригентът Мартин Пантелеев
Снимка: Н. Попов

Диригентът Мартин Пантелеев се завърна на открита сцена "Мистрал" на крайбрежната алея в Балчик след дълго отсъствие - с лятна оперна гала на солистите, хора и оркестъра на Варненската опера на 27 юли беше отбелязана 10-годишнината от създаването на фестивала "Дни на класиката в Балчик". А тогава, през 2010-а, идеята е именно на маестрото и е подкрепена от кмета на града Николай Ангелов, който е патрон на форума, и от Сава Тихолов - ръководител на отдел "Култура и връзки с обществеността" в Общината. Лятото, морето, красивата дестинация и приятните концерти на открито привличат публика, затова фестивалът продължава да има голям успех и е любим и на участниците, и на туристите.

Мартин Пантелеев - цигулар, диригент и композитор, който живее в Германия, е създател и на два форума там: В град Барт, с подкрепата на крупен меценат, през 2002 г. е създаден „Арт клуб на Мартин Пантелеев“, благодарение на който се организират събития в рамките на две седмици през пролетта, а през 2018 г. фестивалът вече е обявен за едно от най-важните културни събития не само на града, но и на цялата област Мекленбург-Предна Померания. Вторият фестивал, създаден от българския музикант, е на Боденското езеро, в град Овинген. И на двете места организационните екипи са доста големи и ентусиазирани - нещо, което в повечето случаи не е така в България. Тук организаторите са "доста самотни", според Пантелеев.

Какво е необходимо, за да се превърне един фестивал от романтична идея в утвърдена марка, в ежегодна привлекателна сила за гости от страната и света, които организират почивките и пътуванията си така, че да съвпадат с музикалните събития, за да е удоволствието още по-пълно? Това е основната тема за разговор с маестро Мартин Пантелеев в студиото на програма "Хоризонт" и предаването за класическа музика "Алегро виваче". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви...

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през миналата година, съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23