Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малтретирани от приемните си родители в САЩ български момичета вече са в безопасност

| обновено на 08.08.19 в 15:40
Родителите са обвинени в насилие над деца.
Снимка: www.ky3.com

Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго е извършило спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място, под закрилата на шерифския офис на окръг Шенън, в щата, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Децата са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания. Родителите са арестувани от полицията на град Съмърсвил на 8 юли тази година, след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на  Шенън.

Генералното консулство е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че двете близначки са осиновени през 2011-а година. В продължение на две години са постъпвали няколко доклада за състоянието на двете момичета, обяви Милена Първанова, директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания" в правосъдното министерство: 

"Сигнали и информация за проблеми при отглеждането на тези деца не са постъпвали до публикуваната информация тези дни. Съгласно официалната информация от колегите от Външното министерство днес децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро здравословно състояние. Направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания".

От правосъдното министерство вече са изпратили писмо до генералния консул на САЩ в България за подробна информация за състоянието на децата и мерките, които са предприети за закрилата им. 

56-годишният Марк Макгрегър и 40-годишната Мелиса Макгрегър имат осем биологични деца и две осиновени преди около 7 г. близначки от България. Едната от тях била открита от съсед преди месец навън мръсна, гладна и с кървящи крака, съобщиха местни медии.

Родителите са обвинени в малтретиране на деца. След първоначалния арест са пуснати на свобода под гаранция от 100 000 долара, а делото срещу тях е насрочено за по-късно този месец.

Всичките им десет деца са под закрилата на властите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румъния увеличава минималната заплата

От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи, което е около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ, съобщава Радио "Румъния". В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин, който пожела да..

публикувано на 06.06.24 в 16:39
Министърът на правосъдието Мария Павлова провери подготовката за предстоящия вот в затворите в Стара Загора и в Сливен.

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на вота в неделя

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на предстоящите в неделя европейски и национални избори.  Служебният правосъден министър Мария Павлова провери на място как върви подготовката за вота в затворите в Стара Загора и в Сливен, съобщиха от ведомството.  По данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към 5 юни задържаните и..

публикувано на 06.06.24 в 16:34

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29
Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският посланик Мехмет Саит Уянък

Вицепрезидентът Йотова се срещна с турския посланик

Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият турски посланик Мехмет Саит Уянък. Посланик Уянък е представил предложението на южната ни съседка за откриване на турски културен център у нас, както и на български културен център в Турция.  Вицепрезидентът..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София. Инцидентът е станал в понеделник. Ученичката е била нападната от три момичета и едно момче, които заснели с телефон случващото се.  Лелята на пострадалата разказа пред Българското национално радио: "В понеделник ми каза детето – "лельо, в 14.00 часа дойдоха" защото точно тогава..

публикувано на 06.06.24 в 16:06

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и..

публикувано на 06.06.24 в 15:59

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46