Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Стаевска, Асоциацията на парковете в България:

Има опит за подновяване на разговора за облекчаване на защитните режими на националните паркове

Снимка: БГНЕС

„Изказването на министър Нено Димов, че в момента планинският туризъм е в застой заради много сериозни ограничителни режими в националните ни паркове, е доста спорно, тъй като всъщност виждаме бум. Нямаме данни за занижен планински туризъм, но имаме данни за влошена околна среда. На това трябва да обърне внимание екоминистърът. Вратичките, които отваря изказването му, са за инициативи за промени в плановете за управление на националните паркове. Но има нужда от по-строги мерки за защитата на парковете, а не от облекчаване на защитните им режими“. Това подчерта в предаването „Преди всички“ Вера Стаевска от екипа на „Зелени закони“ и от Асоциацията на парковете в България.

Заявка за промени в законовите правила за планински туризъм направи министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за БНТ.

Съмненията на Вера Стаевска са, че отново се прави опит за подновяване на разговора за облекчаване на защитните режими:

„Една промяна в Закона за защитените територии би могла да компрометира защитата на планините. Детайлните мерки и режими за всеки един от парковете се определят от плановете им за управление, а не от Закона за защитените територии“.

Според Стаевска, „за да се избегнат конфликти, е необходим по-добре обмислен контрол, а не повече контрол“:

„И не да се променят правилата в изгода на конкретни бизнеси, на конкретни ски зони, на конкретни близки до властта инвестиционни интереси и концесионери".

Интервюто с Вера Стаевска можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 12 ранени при руски удари срещу Харков

Украйна - 12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването, предаде АФП. Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването. В Кривой Рог в резултат на ракетен удар, бяха ранени четирима души. Масирана атака..

публикувано на 21.10.24 в 08:58

Пазарът на бързи кредити продължава да расте

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити. Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари". Бързите кредити - рискове и регулация Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките ...

публикувано на 21.10.24 в 08:57
Георги Ганев

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната , заяви пред БНР икономистът Георги Ганев. "По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични",..

публикувано на 21.10.24 в 08:53

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43
Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: Без спешни мерки Европа ще започне да изостава критично

Европа изостава от конкуренцията на САЩ и Китай. Нужни са спешни мерки и реформи, иначе ще започнем да изоставаме критично . Това мнение изразява в интервю пред БНР Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и бивш заместник-председател на Европейската инвестиционна банка (2019 - 2023). Утре тя ще бъде модератор на конференция, на..

публикувано на 21.10.24 в 08:05
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс. При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8%..

публикувано на 21.10.24 в 08:01

Ралица Трифонова: Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта

Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта , заяви пред БНР арабистът Ралица Трифонова. Тя изброи фронтовете, на които страната воюва и каза: " Не мисля, че Израел е в позиция, която може да продължи твърде дълго. Въпросът е какво ще се случи оттук натаък и каква е стратегията на страната".  Тя подчерта, че Израел..

публикувано на 21.10.24 в 07:53