Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статистиката отчете 1260 лева средна заплата

Снимка: БГНЕС

Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1260 лева. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт.

Спрямо същият период на миналата година средната заплата през второто тримесечие на 2019 в общественият сектор нараства с 11,9 на сто, а в частния с 12,4 процента. Данните на националната статистика сочат, че икономическите дейности с най високо средно възнаграждение за второто тримесечие на тази година са създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения с 3053 лева, следвани от финансови и застрахователни дейности с 2 174 лева.

На другия полюс традиционно са хотелиерството и ресторантьорството с едва 783 лева средна заплата, както и строителството с 974 лева. Наетите лица към края на юни нарастват малко с над 33 хиляди души и достигат два милиона и 350 хиляди.

През април тази година средната брутна месечна работна заплата беше в размер на 1281 лева, през май се понижи до 1246 лева, преди да нарасне слабо през юни до 1253 лева, показват предварителни данни на НСИ.

                             Графика на средната брутна работна заплата по месеци




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отделните региони на България с все по-големи разлики в средната заплата

Увеличават се разликите между средната заплата в различните региони на България. По последни данни на Националната статистика средната заплата в София вече е 1730 лева, а най-ниската в Благоевград 800 лева, което е над два пъти по-малко, отколкото в..

публикувано на 12.08.19 в 15:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци..

публикувано на 17.06.24 в 18:36
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Ако Борисов не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев

Борисов ще загуби или сега, защото, ако не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев, или в дългосрочен план, защото кабинет с ДПС и с мимикрия на реформи, които се очаква да извърши, ще донесе продължаващ отлив на подкрепа за..

публикувано на 17.06.24 в 18:28
Бившите премиери Алексис Ципрас (вляво) и Зоран Заев, архив.

В Атина отбелязват шест години от подписването на Преспанското споразумение

С международна конференция в Атина отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение.  Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки..

публикувано на 17.06.24 в 18:15
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Мицкоски протегна ръка към опозицията в РСМ в името на националното единство

В Република Северна Македония кандидатът за премиер Християн Мицкоски декларира, че ще се бори за постигане на стратегическите цели на държавата като членството ѝ в Европейския съюз и добрите отношения със стратегическите ѝ партньори. На церемония във..

публикувано на 17.06.24 в 18:09