Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска политическа отговорност заради проблемите по АМ „Струма“ край Дупница

Министърът на транспорта Росен Желязков нарече твърденията на БСП "спекулативни и произволни"

| обновено на 16.08.19 в 18:44
Снимка: БГНЕС

БСП поиска от премиера да поеме политическа отговорност за пожара на нерегламентирано сметище, който наложи затварянето на магистрала "Струма" в участъка между Дупница и Бобошево.

Цяла магистрала, работеща в България няма, отчитат от БСП. И изброяват проблемите по „Тракия“, и „Струма“. За последната заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски каза, че четири дни институциите си прехвърлят отговорността:

"Кой ще поеме в тези дни политическа отговорност за изгорялата магистрала "Струма"? Работата на министър-председателя е не само да осигурява изграждането на пътищата, защото той не ги прави пътищата. Работата е и да контролира функционирането им. В тази си работа г-н Борисов катастрофира".

Свиленски обвини управляващите, че със законопроекта за пътните превозни средства се опитват да прокарат лобистки интереси в ущърб на собствениците на автомобили. Според депутата не е изключено техническите прегледи да поскъпнат, след като държавата спре да ги контролира и ги даде на частна фирма. 

БСП разкритикува и предложените в Закона за пътните превозни средства текстове. Хартиеният паспорт за всяко пътно превозно средство, частните пунктове за проверка, забраната за ремонт на колата от собственика създават допълнителна административна тежест и тормоз за собствениците на автомобили. БСП поискаха, заедно с предложения законопроект, да бъдат предложени и наредбите за работа на закона. За да не се изкриви основният замисъл – намаляване на пътнотранспортните произшествия, които се дължат на техническа неизправност.

Партията излезе с критики за тол системата и магистралите. На 16 август трябваше да стартира работата на тол системата, но това все още не се е случило, казаха от БСП.

Министърът на траспорта Росен Желязков определи изявленията на социалистите като "произволни" и увери, че няма да допусне лобизъм при регулирането на сервизната дейност и регистрацията на моторни превозни средства. Министърът припомни, че законопроектът все още е във фаза на обществено обсъждане.

Изказванията от страна на БСП по текстовете за проект на Законите – за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на превозни средства – бяха наречени от министъра на транспорта Росен Желязков "спекулативни и произволни". Той заяви, че приема коментарите изцяло в духа на общественото консултиране и изразяване на партийно и лично мнение, като посочи, че ще вземе предвид изразените становища:
"Редно е, когато се качи законопроект, да се изчака общественото обсъждане, да се съберат заинтересованите страни, да се обсъдят нещата. И когато влезе междуведомственото съгласуване, т.е. когато се внесе в рамките на кабинета, да се правят каквито и да е коментари. Искам да изясня, че в момента кабинетът и МТИТС не са ангажирани с конкретни текстове и позицията на правителството може да е много по-различна от тази, която е в самите законопроекти, така както са внесени за обществени консултации". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00