Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е постигнала

Снимка: Ани Петрова

"Въпросът е могат ли търговци да финансират безлимитно до 1 млн. лева български партии". Така доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", коментира пред БНР искането на президента Румен Радев Конституционният съд да се произнесе по финансирането на българските политически партии. Той поиска да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, които регламентират даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци.

Според нея няма пречка до края на годината или до началото на следващата Конституционният съд да се произнесе по искането на президента. Тя уточни, че КС ще се произнесе, но въпросът пак ще бъде върнат в Народното събрание.

Доц. Киселова коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че режимът на финансиране на партиите е бил въведен без обществено обсъждане и без оценка на въздействието - за какво партиите харчат парите си.

"Във всички държави от ЕС има публично финансиране и то гарантира някакъв минимум за партийна дейност. В България след 2005 г. се въведе публичното финансиране и да се връщаме сега там, където сме били и сме видели, че не е добър начинът на финансиране, ми се струва глупаво", заяви доц. Киселова. Тя припомни, че КС два пъти се е произнасял по отношение на политическите партии и веднъж косвено - за прага за влизане в парламента. 

Според доц. Наталия Киселова начинът, по който се прави промяната в закона, "контекстът нарушава правилата за предвидимост, за законодателен процес, за обществено обсъждане. Правила, които са установени в Закона за нормативните актове, това е един малък сегмент как се прави законодателство". 

По думите ѝ е възможно КС да излезе с позиция по питането на президента, като каже, че това е въпрос, който Конституцията делегира на Народното събрание. "Отговорността на съдиите е голяма, защото не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е направила. Тук идва по-големият въпрос какви партии искаме. Българското общество се нуждае от партии, защото само чрез партии функционира съвременната демократична държава и трябва да се даде възможност за тяхното съществуване. ... Държавата не трябва да се оттегля по този начин и да казва "Оправяйте се".    

Интервюто на Силвия Великова с доц. Наталия Киселова можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радев: Управляващите се финансират директно от властта, субсидиите касаят опозицията

Президентът Румен Радев смята, че големият проблем не е в самото финансиране на партиите - като размер на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. Радев каза това пред журналисти в отговор на въпрос ще..

публикувано на 13.06.19 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна..

публикувано на 01.07.24 в 19:26