Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощални концерти на Зубин Мета с Израелската филхармония

Маестро Зубин Мета, който половин век ръководи Израелската филхармония, избра да дирижира „Реквиема” на Верди в концертите за раздяла с вярната си публика. В интерпретацията на познатото произведение големият музикант постави една огромна пауза след „Libera me“ . 

Никой не предполагаше, че болестта на маестрото ще се развие толкова бързо и той ще бъде в инвалидна количка. С невероятна сила на волята Зубин Мета достигна до диригентския пулт сам, макар и помагайки си с бастун. Дирижираше седейки и то с доста пестеливи движения. Но показа, че умът му работи безпогрешно, защото помнеше наизуст цялата партитура на доста дългото и сложно произведение. Сбогуването с маестрото, който от догодина се оттегля от поста на музикален ръководител на оркестъра - едно от лицата на днешен Израел, започна с фал-старт. Не, големият музикант не сгреши нищо, а за съжаление българското сопрано Красимира Стоянова отмени участието си, въпреки че името й беше в афишите. Заместничката й Мари-Елизабет Уилямс не беше на нивото на нашата певица. Добре се представи мецосопраното от Петербург Олеся Петрова, която бе и „откритието” на концерта.

Обикновено концертите на маестро Зубин Мета са изпипани до последния детайл. Сега асистентът му допусна разминавания между трите хора, които изпълняваха Реквиема - големият телавивски хор „Хари Бертини”, камерният хор на академията в Ерусалим и Баховият хор от Мюнхен, с прекрасния оркестър, изцяло плод на полувековния труд на Зубин Мета. Специално за това прощално изпълнение бе осигурен и един инструмент, който съществува в партитурите на произведенията на Верди, Пучини и Респиги, но обикновено го заменят с туба. Сега обаче на челно място в групата на духовите инструменти беше чимбасо.

Рядко Зубин Мета повтаря 7-8 пъти един и същи концерт, макар че с него гастролира и в няколко други големи града на страната като Хайфа, Ерусалим и др. За съжаление на концертите в Тел Авив явно бяха успели да влязат не само тези, които следят всяка изява на оркестъра и имат абонамент. Страничните хора не знаеха,че концертът завършва едва когато диригентът отпусне ръце и с неуместните си ръкопляскания опорочиха някои от интересните хрумвания в интерпретацията на иначе много известния музикален текст.

За широката публика маестрото дирижира и концерт в парка, отново за разяла. Програмата бе от 14 изключително популярни творби, като 8 от тях бяха оперни арии и песни от мюзикъли. По традиция тези концерти завършват с увертюрата на Чайковски „1812“, в поантата на което има фойерверки. За 17-ти път парковият концерт събира публика в амфитеатъра на парка Яркон в Тел Авив. Но този път пристигнаха около 35 хиляди души от цял Израел, което си е рекорд. Освен на пейките, слушателите бяха насядали по тревата, често далеч от сцената. Не бе лесно да се чуе концерта през плача на бебетата, бодрото звънкане на колелета на по-големите деца или разговорите по мобилните телефони на тийнейджърите. Освен това денят отбелязваше температурни рекорди , а горките оркестранти бяха със сака и папийонки, както изисква дрес-кода на оркестъра. Надавам се догодина обикновени ризи да заменят доста неудобното за жегата облекло. Въпреки че самият Зубин Мета бе в костюм и вратовръзка, маестрото успя да издържи и на изискванията за бис от ревностните си почитатели, които не успяха да платят доста високите цени на билетите за обикновените концерти и бяха дошли на безплатния в парка, а също и на приветствията на кмета на Тел Авив и други официални лица, които бяха решили точно на това място да се снимат публично с маестрото.

Според предварителната програма и през новия сезон Зубин Мета ще дирижира концерти на Израелската филхармония, вече като гост. Всичко зависи от здравословното му състояние…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54