Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп готов да се срещне с иранския си колега след дипломацията на Г-7

| обновено на 26.08.19 в 19:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението около Иран се превърна в една от основните теми на срещата на върха на седемте водещи икономики в света. Изненадващата покана към иранския външен министър да води разговори в Биариц накара някои лидери от Г-7, но и политически наблюдатели да заговорят с повече оптимизъм за решаването на спора около ядрената програма на Техеран.

Лидерите на Съединените щати и Иран може да се срещнат в опит да намалят напрежението в Близкия изток. Това стана ясно от изявлението на френския президент Еманюел Макрон в края на форума на Г-7 в Биариц.

„В определен момент трябва да се състои среща между американския и иранския президент. Надявам се в следващите седмици такава среща да има. Надеждата ми е тази среща да се проведе и да може да се проведе и да се постигне договореност между Иран и САЩ“, каза Макрон.

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че може да се срещне при определени условия с иранския си колега Хасан Рохани, за да преговаря за премахване на иранските балистични ракети и удължаване на ограниченията върху иранската ядрена програма.

Лидерите на Г-7 не успяха да постигнат обща позиция за Иран, но визитата на външния министър е показателна. Според френския президент Еманюел Макрон, поканата му към Зариф е била съгласувана с президента на Съединените щати, които напуснаха споразумението за ядрената програма на Техеран. Това предизвика поредното разделение между Америка и Европа, която се опитва да спаси сделката от 2015 г.

„Това, което е очевидно е, че това е тема, по която Европа и Съединените щати не намират общ език. И Европа за сега запазва своето единство“, коментира пред „Хоризонт“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Разговорите в Биариц за сближаване на позициите между Съединените щати и Европа бяха ползотворни, коментира Доналд Тръмп.

Не сме обсъждали твърде много Иран, но мисля, че сме съгласни, че Иран не трябва да притежава ядрено оръжие. Това е много важно. Всички са съгласни с това, каза той.

Самият факт, че европейците водят разговори с Иран в тясна координация със Съединените щати е голямо постижение, смята германският канцлер Ангела Меркел. След двустранната си среща с Тръмп тя заяви:

„Всички участници във форума казахме много ясно: не искаме Иран да се сдобие с ядрено оръжие и искаме да постигнем тази цел по пътя на преговорите. Разговорите тук бяха много продуктивни, но имаме още много път да извървим“.

„Темата е изключително деликатна, пътят е много труден и дълъг и всякакви спекулации само ще навредят. Всички сме заинтересовани от мирно решение на конфликта, но няма да е лесно“, предупреди Меркел. И изрази задоволство от днешната реакция на Техеран, където иранският президент Хасан Роухани категорично подкрепи разговорите на своя външен министър Джавад Зариф в Биариц.

„Вярвам, че за защитата на националните ни интереси трябва да използваме всякакви възможности“, каза Рохани в отговор на критични коментари в консервативната иранска преса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арестуваха 19 души заради протести край Биариц

Френската полиция арестува 19 души заради протести край Биариц, градът-домакин на срещата на върха на Г-7, съобщи префектурата на Атлантическия пиренейски отдел. 17 от тях са били задържани в неделя, главно за носене на оръжие и насилие срещу..

публикувано на 26.08.19 в 03:54

Евентуалното връщане на Русия в Г-7 предизвика напрежение в Биариц

Въпросът за евентуалното възстановяване на Русия във формата Г-7 предизвика напрежение сред участниците във срещата на високо равнище в Биариц. Предложението Москва да бъде върната в групата е на американския президент Доналд Тръмп, според когото..

публикувано на 26.08.19 в 02:46

Иранският външен министър отпътува от Биариц, след като се включи в срещата на Г-7

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отпътува от Биариц, където изненадващо пристигна в неделя  на срещата на  Г-7 по покана на домакина президента на Франция Еманюел Макрон, предаде Ройтерс. Зариф проведе близо три часа и..

публикувано на 26.08.19 в 02:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посолството на Украйна с призив: Темата за войната да не се използва за политически цели

Посолството на Украйна в България призова официалните лица и политическите сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават..

публикувано на 06.07.24 в 11:15

Ще просъществува ли "Патриоти за Европа"?

"Патриоти за Европа" - така нарече унгарският премиер Виктор Орбан новия клуб на евроскептиците, в който за сега членуват формации от пет страни-членки. Това са учредителите ФИДЕС - управляващата в Унгария партия на Орбан, крайнодясната австрийска..

публикувано на 06.07.24 в 11:14

Проф. Елен Бос: Много бъдещи процеси зависят от резултатите от изборите във Франция, Австрия и Чехия

"Идвам с мир" - това ли наистина каза Виктор Орбан с две изненадващи визита тази седмица? В първия ден от седмицата пое ротационното европредседателство. Ден по-късно посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да се съгласи на..

публикувано на 06.07.24 в 10:49
Министерство на земеделието

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е..

публикувано на 06.07.24 в 10:16

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в..

публикувано на 06.07.24 в 09:57
Тони Николов

Тони Николов: Картината във Франция е доста непредвидима

Картината във Франция е доста непредвидима . След изборите сметките няма да са никак лесни .  Това коментира пред БНР журналистът Тони Николов - главен редактор на портал "Култура". Според него активността на гласуването във Франция може би ще..

публикувано на 06.07.24 в 09:57