Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Макрон демонстрираха единство след срещата на Г-7

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон жестикулират след „семейна снимка“ на срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп, традиционен критик на мултилатерализма, и френският му колега Еманюел Макрон, който желае да възстанови състоятелността на формата Г-7, демонстрираха днес единомислие, приветствайки всички аспекти на напредъка, постигнат на срещата на високо равнище в Биариц, БТА.

„Бяха два дни и половина на страхотно единство“, заяви президентът на САЩ, преди да благодари на своя френски колега, който беше домакин на форума.

При предишната среща на Г-7 в Канада през 2018 г. Тръмп написа туит, с който отхвърли заключителна декларация на форума, припомня АФП. Сега имаше заключителен документ, макар и различаващ се от предишните.

Макрон, който преди срещата в Биариц заяви, че иска да поднови модела на Г-7, за да не се позволи да стане безполезен, беше доволен от доброто разбирателство с Тръмп, който предварително представляваше заплаха за провал на срещата.

Нови точки на сближаване

„На тази среща на Г-7 успяхме да намерим нови точки на сближаване", каза френският държавен глава.

Двамата лидери постигнаха общи позиции по иранската криза, търговската война, данъчното облагане на дигиталните гиганти, посочва АФП.

Тръмп обяви след края на форума на Г-7, че може да покани руския президент Владимир Путин на следващата среща на групата, която трябва да се проведе догодина в САЩ, въпреки че Русия беше изключена от този формат през 2014 г.

„Със сигурност бих могъл да го поканя“, заяви Тръмп, но уточни, че не знае дали Путин, който е „горд човек“, би приел поканата. Американският президент каза, че „би било много трудно за Путин“ да дойде като гост в клуб, на който преди е бил член, предаде ДПА.

В отговор на въпрос за климатичните промени, американският държавен глава каза, че богатството на САЩ е основано на енергията и той няма да излага това на опасност заради фантазии.

„Мисля, че САЩ имат огромно богатство. Това богатство е под краката ни. Аз вдъхнах живот на това богатство. Ние сме номер едно в производството на енергия в света и скоро ще сме далеч най-добрите“, каза Тръмп пред журналисти, запитан за възгледите му за климатичните промени.

„Не смятам да пропилея това богатство, не смятам да го загубя заради фантазии, които честно казано не вършат добра работа“, добави Тръмп и посочи, че той самият е природозащитник и иска най-чистите въздух и вода на Земята, предаде Ройтерс.

Среща на високо равнище за Украйна през септември

Френският президент обяви днес, че през септември ще има среща на високо равнище с участието на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, за да се постигне напредък към мир в Украйна, предаде АФП.

„Назрели са условия за полезна среща на върха“, каза Макрон в края на форума на Г-7. Той уточни, че датата ще бъде определена с германския канцлер Ангела Меркел, руския държавен глава Владимир Путин и новия украински президент Володимир Зеленски.

Макрон обаче посочи, че лидерите, участвали на срещата в Биариц, не са постигнали консенсус за това Русия да бъде поканена на следващата среща на Г-7.

Заключителна декларация

В общо изявление държавите от групата на Г-7 призоваха да се зачита автономният статут на Хонконг и „да се избягва насилие“, след повече от два месеца на демонстрации в подкрепа на демократични реформи в тази бивша британска колония, белязани от яростни сблъсъци с полицията.

„Г-7 потвърждава съществуването и значението на китайско-британската декларация от 1984 г. за Хонконг и призовава за избягване на насилието“, се казва в заключителната декларация след тридневната среща на върха в Биариц.

Франция днес излезе с кратко съобщение в края на форума на Г-7, но то не беше комюнике като тези, които обичайно се изготвят на годишната среща.

В съобщението се казва, че седемте индустриализирани държави са ангажирани с открита и честна световна търговия и със световна икономическа стабилност. Посочва се, че Г-7 желае значими промени в Световната търговска организация, за да стане тя по-ефикасна в защитата на интелектуалната собственост, по-бързото разрешаване на спорове и изкореняването на нечестните търговски практики.

В изявлението са засегнати също темите за Иран, Либия, Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14