Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 120 кандидат-студенти от Западните покрайнини се записаха в български висши училища

127 кандидати от Западните покрайнини - от общините Босилеград и Цариброд, се записаха за студенти в български висши училища, обявиха от Културно-информационния център в Босилеград.

Предстои второ класиране, тъй като квотите общо за сънародниците ни в Сърбия са 210.

Записалите се вече студенти в български ВУЗ-ове са повече от миналата година, каза Радко Стоянчев от Културно-информационния център в Босилеград.

Предпочитани от тях специалности са медицинските, както и хуманитарни, икономически и технически специалности.

Приетите за студенти от Западните покрайнини ще ползват общежитие и ще имат държавна стипендия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отпадат визите за чуждестранни студенти от български произход

Отпадат визите за чуждестранни кандидат-студенти с български произход. Това става ясно след изпратено писмо от посолството на България в Белград до гимназията и до културно-информационния център в Босилеград. С него се съобщава, че е отпаднало изискването..

публикувано на 12.08.19 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателсвото на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30