Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Централния софийски затвор подава оставка

С още 14 дни е удължена проверката на правосъдното министерство на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", съобщи пред "Хоризонт" Данаил Кирилов

| обновено на 30.08.19 в 17:19
Директорът на Софийския централен затвор Десислав Трайков
Снимка: БГНЕС

Директорът на Централния софийски затвор Десислав Трайков е депозирал заявление до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и да бъде освободен от заеманата длъжност, ако се открият нарушения по случая с Будимир Куйович. 

Ето какво каза Десислав Трайков на брифинг пред журналисти:

"Това поведение (на Румен Петков – бел.ред.) не е характерно за политик от подобен ранг. Искам да отбележа, че аз съм временно изпълняващ длъжност началник на Централния софийски затвор от няма и месец назад поради стечение на обстоятелствата. Важно е да отбележа, че нито аз съм му сменял режима (на Куйович - бел.ред) от строг на общ, нито с моя заповед е прекатегоризиран в общежитие от открит тип. Явно г-н Румен Петков не цени труда на служителите от затворната администрация – труд, зад който седят всички изброени от мен факти. Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-12-15 години назад. Не е и моя работа да коментирам взаимоотношенията на г-н Румен Петков с Куйович, но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми - също. Поведението в ефир на г-н Румен Петков според мен е неприемливо". 

"Бих поканил официално г-н Петков да извършим съответната сметка на присъдата на осъденото лице и да преценим резонно и нормално обстоятелствата, възникнали около нея. С днешна дата съм депозирал заявление в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" до министъра на правосъдието. При условие че всичко, което съм казал като изнесени факти и обстоятелства не е така, ще помоля министърът на правосъдието да ме освободи от длъжност".

Вчера бившият министър Румен Петков нарече в Нова телевизия шефа на затвора "Архимед на затворническия труд", обвинявайки го, че е сметнал погрешно изтърпяното наказание на наркобоса и неправомерно е оставен на свобода при по-лек режим. Трайков покани Петков да дойде в Софийския затвор.

В отговор на поканата Румен Петков заяви: „Декларирам, че съм готов, ако имаме правораздавателна система, която такъв тип престъпно мислещи ръководители на места за лишаване от свобода ги вкара, където им е мястото, да отида на свиждане на г-н Трайков в затвора, или гражданина Трайков, тутакси. Но да се срещам с безделници, които адмирират отпускарството на престъпници, достолепието на възрастта ми и опита ми от общуването с боклуци, ме възпрепятства“, посочва още Петков, цитиран от прессцентъра на АБВ.

Изтърпяващият 16-годишна присъда за наркотрафик Будимир Куйович е бил задържан вчера на автомагистрала "Тракия" с фалшива шофьорска книжка. След няколкочасов престой в столично полицейско управление той е отведен в Централния софийски затвор.

Куйович е бил в разрешена от затворническите власти отпуска. Спрян е, защото е шофирал с превишена скорост. Представил е на контролните органи португалско свидетелство за правоуправление, което усъмнило пътните полицаи. Заради ползването на неистински документ черногорецът е заплашен от ново дело и присъда до 8 години затвор.

С още 14 дни е удължена проверката, която правосъдното министерство извършва на дейността на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", съобщи пред "Хоризонт" министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

За заявената готовност на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков да подаде оставка, ако се установят нарушения по случая "Куйович", Кирилов каза, че в момента се извършват проверки на ръководството на затвора и след това ще бъде взето решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20