Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови избори в Бранденбург и Саксония

| обновено на 01.09.19 в 20:03

Макар да остават водещи политически сили, социалдемократите в Бранденбурт и християндемократите в Саксония, двете управляващи в Германия партии, отново бяха наказани в избори за Ландтаг.
В Бранденбург Социалдемократическата партия, която управлява там от промените насам, вероятно ще успее да излъчи министър-председател. Към момента тя води с едва два процента преднина пред крайнодясната "Алтернатива за Германия", за която са гласували 24,5%.

27,5% от избирателите в Саксония са подкрепили крайната десница. Тя е втора политическа сила, но победител е Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел с 33,5% от гласовете.

Очаквано висок резултат получават Зелените, които са в подем в Германия, а либералите засега не влизат отново в Ландтага и на двете провинции.

Раздробеният вот обаче прави съставянето на правителство в Бранденбург и Саксония много сложно, особено след изричните заявки на всички партии, че няма да се коалират с "Алтернатива за Германия".

Изборите в Източна Германия, където крайната десница традиционно има значителна подкрепа, се възприемат като тест за стабилността на голямата коалиция в Берлин. Тя е разклатена обаче и заради спада в доверието на Социалдемократическата партия, която от месеци е без лидер, а в края на годината трябва да вземе реишение дали да остане в коалицията с консерваторите на Меркел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германският канцлер Ангела Меркел.

Ръст в подкрепата за крайната десница в Източна Германия застрашава коалицията на Меркел

Ръст в подкрепата за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ преди регионални избори следващия месец в две източни провинции заплашва да разцепи коалицията на канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Консерваторите на Меркел (ХДС) и..

публикувано на 20.08.19 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестиращи фармацевти в Хасково -  4 юли 2024 г.

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за..

публикувано на 04.07.24 в 14:41
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден..

публикувано на 04.07.24 в 14:15
Адриан Антонов (със сакото) и адвокат Марковски.

Прокуратурата поиска поне 10 г. затвор за 19-годишния Адриан, причинил смъртта на Ани и Явор

Прокуратурата поиска минимум 10 години затвор за 19-годишния Адриан Антонов за смъртта на годениците Ани и Явор. Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър Той ги удари с колата си на пешеходна..

публикувано на 04.07.24 в 14:12

Опровергаха информации в Румъния за затваряне на Дунав мост по време на ремонта му

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов...

публикувано на 04.07.24 в 13:48
Алепу

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж край Созопол е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на..

публикувано на 04.07.24 в 13:32

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и..

публикувано на 04.07.24 в 13:23
Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Главчев: Няма промяна в българската позиция спрямо Северна Македония

Позицията на България по отношение на Република Северна Македония е неизменна - страната ни държи да бъдат спазвани подписаните споразумения. Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев по време на изслушване в НС за процеса..

публикувано на 04.07.24 в 13:13