Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

За първи път от 9 години „Мудис“ повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Преди дни друга авторитетна агенция – „Фич“, потвърди положителната перспектива на страната ни, пише на първата си страница „24 часа“. Двете оценки са силен сигнал пред потенциални инвеститори, които планират вложения, отчитайки мнението на експертите, отбелязва изданието.

На темата акцентира и „Телеграф“, който цитира думи на премиера Бойко Борисов: „На тези „прогерберски“ световни агенции не можеш да им кажеш какво да пишат“, обяснява министър - председателят и допълни: „Гарантирано вдигаме доходите с 10% във всички сектори през 2020 година“.

Китай е обещал, че ще подкрепи Кристалина Георгиева за нов ръководител на МВФ, информира „24 часа“, като се позовава на думите на премиера Бойко Борисов. В момента правителството водело преговори и с Индия за подкрепа на българката, уточнява публикацията.

„Беше им жал само за кучето“, под това заглавие на първа страница „24 часа“ пише: „Бруталните убийци на Йордан Атанасов и съпругата му Марияна - Пламен Шляпашки и Георги Начев, бяха оставени за постоянно в ареста от съда вчера“. Изданието пояснява, че според съда има доказателства, че двамата обвиняеми имат общо с жестокото престъпление и че съдията Атанас Атанасов е посочил, че Пламен и Георги са опасни и непредвидими и ги задържа за постоянно.

Наследници на композитор изнудват дете на „Пирин фолк“, извежда в заглавие на първа страница „Телеграф“. Майката на Елица Камбурова е имала уговорка с тях да дадат правата на песента, с която да се представи на фестивала, но след като детето е било одобрено за участие, дъщерите на автора са започнали да й искат повече пари, научаваме още от публикацията. Сумата се оказала непосилна за родителите и те се принудили да изтеглят детето от участието му във фестивала. Така в последния момент на мястото на Камбурова влезе Мария Недялкова, която е била първа резерва. Първа награда на фестивалното жури получи Мария-Магдалена Йорданова за изпълнение на песента „Горо закрилнице“, пише по темата „Телеграф“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция в Твърдица срещу търговията с гласове

В Твърдица тече акция срещу търговията на гласове. Входовете и изходите на града са под полицейско наблюдение. Проверяват се частни имоти по схемата – дърва срещу гласове.  До момента са намерени 30 кубика дърва без марки. Над 10 кубика са били в 1 имот.  Към този момент няма задържани за купуване на гласове, но се проверяват частни..

публикувано на 03.10.24 в 08:52

СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"

На извънредно заседание днес Столичният общински съвет ще решава отпускането на заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт". Общите дългове са за десетки милиони левове. Миналата седмица стана ясно, че автотранспортът е със запорирани сметки заради неизплатени пари за ремонт на общежитието в квартал „Дружба“. Кметът на София..

публикувано на 03.10.24 в 08:17

Проблеми с цените на петрола може да има, ако кризата в Близкия изток прерасне в регионална война

Световната икономика не върви добре , затова кризата в Близкия изток може да не се отрази сериозно на пазара на петрол. Това мнение изрази пред БНР Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му, основният фактор, който ще влияе върху цените, са президентските избори в САЩ, а дотогава едва ли ще..

публикувано на 03.10.24 в 08:12

Бюджетът на Кипър за 2025 г. - заплашен от нови външни рискове

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона, заяви министърът на финансите Макис Керавнос. Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес. Създаването на устойчив растеж в ключови сектори на икономиката и..

публикувано на 03.10.24 в 08:07

"Дейли мейл" публикува писмо на британски пенсионер, описващ мечтания живот в България

Под заглавие: "Живея българската си пенсионерска мечта", "Дейли мейл" публикува на страниците си за имоти обширно писмо от Саймън Хил, бивш учител, сега пенсионер, който има със съпругата си два имота в България, получават по-добро здравеопазване, наслаждават се на горещите лета и карат ски през зимата и всичко това - срещу невероятно ниски разходи..

публикувано на 03.10.24 в 08:01

Радев удостоява проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер с почетния знак на президента

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер ще бъдат удостоени с Почетния знак на президента. Двамата учени ще получат отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и на Самуилова България. Церемонията по награждаване е свързана с националното отбелязване на 1010 години от смъртта на цар Самуил,..

публикувано на 03.10.24 в 08:00
 Джо Байдън

Байдън и Камала Харис посетиха райони в САЩ, опустошени от урагана Хелейн

Президентът Джо Байдън вицепрезидентът Камала Харис посетиха районите в югоизточната част на САЩ, опустошени от урагана Хелейн. Президентът Джо Байдън посети град Грийнвил в щата Южна Каролина, а по-късно разгледа от хеликоптер нанесените от урагана Хелейн щети в Ашвил, Северна Каролина. "Тук съм, за да кажа, че Съединените щати стоят за гърба..

публикувано на 03.10.24 в 07:52