Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахамите се готвят за урагана Дориан

| обновено на 01.09.19 в 18:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Дориан е достигнал най-високата, пета степен, докато е наближавал Бахамските острови, обяви Националният ураганен център на САЩ.

По данни на центъра в Маями, Флорида, тази сутрин скоростта на ветровете на Дориан достигат 260 км/ч и той се намира на около 55 км източно от бахамския остров Абако, съобщава БТА.

Премиерът на карибската островна държава Хюбърт Минис предупреди, че под заплаха са 73 хиляди души и 21 хиляди жилищни сгради, като подчерта, че сградите може да бъдат възстановени, но човешкият живот - не.

„Крайно опасната“ буря се очаква да удари архипелага днес, съобщи американският Център за наблюдение на ураганите, след което Дориан ще продължи към източното крайбрежие на САЩ.
Властите на Бахамите затвориха няколко летища в очакване на Дориан.

Щатът Флорида също е в очакване на бедствието, въпреки че промяна в посоката на урагана може да намали очакваните щети. По този начин на риск обаче са изложени Джорджия и Северна Каролина.

По-рано Дориан наложи промяна в плановете на президента Доналд Тръмп, който се отказа от пътуване до Европа заради бурята. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ветровете на урагана Дориан се усилиха до 220 км/ч

Няколко часа след като ураганът Дориан беше определен като „изключително опасна“ буря от четвърта степен, той е станал още по-силен, съобщиха метеоролозите. Стихията, която приближава северозападните Бахами със скорост на вятъра от 220 км/ч,..

обновено на 31.08.19 в 09:40

Извънредно положение е в сила за щата Флорида и части от Джорджия заради урагана "Дориан"

Властите в югоизточната част на Съединените щати обявиха извънредно положение на фона очаквания за поройни дъждове и опустошителни ветрове от урагана "Дориaн". Природната стихия се предполага, че ще достигне континенталната част на САЩ през уикенда...

публикувано на 30.08.19 в 05:33

Президентът на САЩ отмени визитата си в Полша заради урагана "Дориан"

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че отменя планираното си посещение в Полша заради урагана "Дориан", който приближава бреговете на щата Флорида, предадоха световните агенции.  Държавният лидер трябваше да бъде в неделя във Варшава за..

публикувано на 30.08.19 в 03:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния..

публикувано на 01.06.24 в 18:54