Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотополигонът край Троян посреща пилотите от ЕШ с обновена сграда, зона за награждаване и нова подземна инфраструктура

Богдан Николов, Донка Михайлова и Румен Петков
Снимка: Lap.bg

Мотополигонът край Троян посреща участниците в кръговете от европейския и национален шампионат по мотокрос, които ще се състоят събота и неделя на трасето край балканския град с обновена сграда, зона за награждаване и решени проблеми с подземната инфраструктура. Така, че и този път ще предложим на всички участници чудесни условия за едни мъжки битки, това сподели  кметът на Троян Донка Михайлова.

„Ще посрещнем нашите гости в напълно обновена сграда за което принос има Българската федерация по мотоциклетизъм. Обновена е зоната за награждаване. Решихме и някои големи проблеми с подземната инфраструктура. Вече четвърта година ние не събираме такса за вход на мотополигона. Правим го защото искаме да привлечем все повече и повече хора. Нашите гости знаят, че мотополигона позволява състезанието да бъде наблюдавано на практика по цялото трасе. Очакваме хиляди зрители, както до сега и се надявам за тях това да е поредния празник на мотоспорта“, сподели Михайлова.

„В последните 8 години Троян домакинства вече поред 15 състезание. Радваме се, че ще сме домакини на толкова мъжка надпревара в която ще участват над 100 пилоти. Разбира се най- голямата ни радост винаги е била да подкрепяме троянското голямо момче, което вече е истински мъж на мотоспорта – Майкъл Иванов. Пожелаваме му успех“, завърши кметът на Троян.


В най-малката кубатура, клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е определено силна през този сезон, но на върха в класирането два кръга преди края на този шампионат е Мирослав Димитров (КТМ, Марица рейсинг тийм, 148т.). Със 130 точки и второто място в подреждането се нарежда Венцислав Тошев (КТМ, МСК Севлиево). Третият българин в класирането, в момента е Дани Цанков (Ямаха, М6 Ямаха Рейсинг тийм, 110т.) който в момента е на петата позиция, но с реални шансове за класиране в топ три за състезанието и сезона.

При пилотите от клас ЕМХ85, лидерската позиция в класирането е за българският пилот Християн Георгиев (КТМ, Пловдив Мотор Спорт, 149т.), който е следван от силния румънски представител Золтан Ордог (Ямаха, 111т.) на втората позиция. Другите двама българи в топ пет на класирането са Живко Иванов (КТМ, МСК Диана рейсинг) и Виктор Бориславов (КТМ, Мотоспорт Варна), като до момента те са отбелязали по 85 точки.

В клас МХ2, фаворит за победата е Майкъл Иванов (КТМ, Тексим Мотор Спорт, 100т.), но не той е начело на класирането в този шампионат. Лидер в класа е състезателят от Мотоспорт Варна Алекс Димитров (КТМ) който до момента е отбелязал 190 точки и е абсолютен фаворит за спечелването на титлата тази година с аванс от 58 точки. Жулиан Георгиев (Кавазаки, Киппен МХ Рейсинг, 130 т.) заема третото място в класирането с изоставане от само две точки от втората позиция на Християн Станкович от Северна Македония. Виктор Нейчев (Ямаха, Еърмакс Рейсинг Тийм, 128т.) и Димитър Грозданов (КТМ, МХ Тийм Симитли, 112т.) допълват топ пет на българите в класирането за шампионата. Под въпрос е участието на Хакан Халми (КТМ, МСК Севлиево 2004), но най-вероятно след голямата му пауза отново ще го видим в състезателен екип на трасето.

В клас MX1 трима българи заемат челните места в класирането и те са: Любомир Васев (Ямаха, Тексим Мотор Спорт, 198т.) – лидер, втората позиция е за Стефан Нейчев (Ямаха, Еърмакс Рейсинг, 179т.), а трети е Калоян Илиев (КТМ, МСК Севлиево, 166т.). Топ пет е допълнен от Гоце Томовски от Северна Македония, а пети е Георги Гочев (Ямаха, МСК Девня Марцианопол,82т.). Този път няма да видим Майкъл Иванов в голямата кубатура 450сс, но всички помнят неговата абослютна победа в този клас на Великден когато бе и първото домакинство на Община Троян през сезон 2019-та.

МХ/Veteran както винаги е сериозна състезателна група от два под-класа МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс) които както винаги са готови за предизвикателствата на мотополигон Троян. В по-младата група, въпреки че пропусна първия кръг на шампионата в Молдова, лидер без загуба е Григор Царев (КТМ, Джей Ар Си Моторспорт, 200 т.), следван от македонеца Зоран Каранфилоски (Хонда, 141т.), а трети е Петър Петров (Хонда, М6 Ямаха рейсинг тийм, 86т.).

Почти същото е и положението в групата 40 плюс, където с актив от 194т., начело е Мартин Тодоров (Ямаха, М6 Ямаха Рейсинг Тийм), следван от Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг Тийм, 171т.). трети в подреждането на тази група е особено активния през тази година румънец Йонут Кояну (Ямаха), който успява качествено да поизнерви българските си колеги в някой кръгове.

Програмата за състезанието включва тренировки и един състезателен манш за клас МХ в събота, неделният ден ще определи победителите в Grand Prix Bulgaria 2019 -Троян в различните класове, а официалното откриване по програма е в 10:30.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Томаш

Локомотив (Пд) се раздели с Александър Томаш

Старши треньорът на Локомотив Пловдив Александър Томаш повече няма да води “черно-белите”, съобщиха в официално изявление от футболния клуб. В момента тека заключително разговори за разтрогването на договора на наставника. “Уважаеми локомотивци, днес се проведе среща между собственика на Локомотив Христо Крушарски, изпълнителния директор..

публикувано на 23.05.24 в 18:42

Новак Джокович отпразнува рождения си ден с победа

Новак Джокович отпразнува своя 37-ми рожден ден, като влезе в четвъртфиналите на турнира в Женева след комфортна победа в два сета срещу Яник Ханфман. Световният номер едно свърши лесно задачата си срещу тенисист, който по-рано в турнира победи Анди Мъри. Джокович се наложи с 6:3, 6:3 на турнира в Швейцария, след като спаси девет от 10-те точки за..

публикувано на 23.05.24 в 05:44
Аталанта спечели футболния турнир Лига Европа

Аталанта и Лукман нахлуха във футболната история след 3:0 над Байер

Отборът на Аталанта спечели футболния турнир Лига Европа, след като на финала в Дъблин (Ирландия) победи Байер (Леверкузен) с 3:0. И трите гола вкара нигериецът Адемола Лукман - в 12-ата, 26-ата и 76-ата минута. Така той стана първият футболист с хеттрик във финал на турнира Лига Европа, както и за неговия предшественик Купата на УЕФА. Загубата е..

публикувано на 23.05.24 в 00:27
Александър Томаш

Александър Томаш: Клубът сериозно трябва да се замисли какво иска

Мнение на старши треньора на Локомотив (Пловдив) - Александър Томаш, след поражението с 0:3 от Лудогорец в 34-ия кръг на Първа лига: "Вече казах, че в тези мачове, които останаха даваме шанс на абсолютно всички, за да видим кой заслужава от лятото да носи екипа на Локомотив. Лошо начало, дефакто ние сами си отбелязахме два гола. Това показва нивото..

публикувано на 22.05.24 в 23:08
Гергана Топалова

Топалова преодоля втория кръг на турнир в Словения

Втората ракета на България в женския тенис Гергана Топалова се класира за третия кръг на турнира в Оточец (Словения) след победа над представителката на домакините Нина Поточник. Топалова се справи със словенката с 4:6, 6:4, 6:3 за 2 часа и 25 минути игра и в третия етап ще срещне грузинката Екатерине Горгоридзе. Също днес Горгоридзе..

публикувано на 22.05.24 в 21:41
Пьотр Нестеров

Пьотр Нестеров с две победи на турнир в Букурещ

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров се класира за втория кръг на сингъл и за четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис в Букурещ (Румъния) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 5 в схемата Нестеров победи на старта Михай Коман (Румъния) с 6:4, 4:6, 6:4 за 2:47 часа. Българинът направи страхотен обрат..

публикувано на 22.05.24 в 21:30
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: По-ценна е 13-ата титла за клуба

Мнение на старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, след успеха с 3:0 над Локомотив (Пловдив) в 34-ия кръг на Първа лига: " Да, доволен съм от реакцията след загубата от Черно море. Знаете, че отборът има голям потенциал и той го показа точно в този мач, точно пред очите на собствениците. Искам да поздравя ръководството, искам да..

публикувано на 22.05.24 в 21:26