Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекция в Стара Загора нареди спирането на 6 котела на ТЕЦ „Брикел“

Ръководството на компанията смята, че е попаднало в „предизборната кампания на определена политическа група“

| обновено на 09.09.19 в 20:06
ТЕЦ „Брикел“
Снимка: БГНЕС

Регионалната екоинспекция в Стара Загора издаде акт за спиране на 6 котела на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, гр. Гълъбово.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.

Реагирайки на забраната, ръководството на ТЕЦ „Брикел“ обяви че е попаднало в „предизборната кампания на определена политическа група“. В специална позиция от „Брикел" посочват, че въпросната група иска да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки централата“, предаде БТА.

От ТЕЦ „Брикел“ не отричат използването на биомаса, но изтъкват, че са докладвали редовно за това както на регионалната екоинспекция, така и на Министерството на околната среда, и не са получавали никакви предписания от тях.

През последните 2 години централата е била обект на „трицифрен брой“ проверки, а при последните две от тях - през август - не са констатирани нарушения на екологичните изисквания, твърдят още от ТЕЦ „Брикел“.

Екоминистерството посочи преди това, че във връзка с разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Министерството на околната среда и водите е предприело незабавни проверки на място в топлофикациите в Перник и Сливен и ТЕЦ-овете  „Бобов дол“ и „Брикел“ ЕАД.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Кастехелми: Руснаците ще засилят офанзивата през лятото

В резултат на боевете от началото на годината днес украинската армия е поставена в уязвимо положение едновременно на няколко участъка от 1000-километровия фронт, който от 10 май се разпростря и в североизточната Харковска област. Край Харков руснаците са на броени километри от значим оперативен успех, който би създал заплахата от нова масова..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Юрий Андрухович: На Запада ще се наложи да се включи пряко в Украйна

Унищожава ли войната демокрацията или е последното средство за запазването ѝ? Върху този въпрос разсъждава популярният украински писател Юрий Андрухович в интервю за БНР. В предаването "Събота 150" Андрухович говори и за най-новия си роман - "Радио нощ", в който се разказва историята на музикант от една източноевропейска страна...

публикувано на 25.05.24 в 09:26

"Стандарт енд пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Агенцията отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на..

публикувано на 25.05.24 в 09:20

Следващата седмица подписват Колективния трудов договор в НКЖИ

През следващата седмица се очаква да бъде подписан Колективният трудов договор между Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите. Част от мерките в него включват по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. След напрежение между синдикатите и ръководството на компанията, чиято оставка профсъюзите поискаха, е проведена..

публикувано на 25.05.24 в 09:09
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика...

публикувано на 25.05.24 в 08:15

МЕУ приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за..

публикувано на 25.05.24 в 08:05