Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Измислят се поводи, за да се избегне важен за обществото дебат

Българският политически живот е претоварен със скандали, смята политологът

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

„Събитията от последните дни дават доказателство, че българският политически живот е претоварен със скандали, които нямат нищо общо с изборния процес, с демократичния процес, с демократичните институции“. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков. Според него се измислят поводи, за да се избегне някакъв конкретен важен за обществото дебат.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ той коментира, че и управляващи, и опозиция се стараят да създадат изключително вредно впечатление за това как действа демокрацията.

„Общото впечатление е, че българският политически процес е провален и вмирисан отвсякъде“.

По думите му от това губи обществото и демокрацията в България.

По повод предстоящите местни избори политологът коментира:

„В София кръгът се затвори на потенциалните възможни кметове до две имена - на Йорданка Фандъкова и на Мая Манолова“.

Малките партии губят от скандалите

Според Киряков никой от останалите кандидати в столицата няма да иска да влезе в тона на скандалите.

Политологът прогнозира, че малките партии ще загубят, защото те имат за цел да мобилизират електорати, които са извън строго партийните, строго апаратните и строго административните.

Според него със скандалите се разчита да се отвратят хората от политическия процес и да мобилизират хората, които така или иначе ще гласуват, но няма да потърсят кандидата, който ще реши проблемите на конкретната община.

„Културата на контрапротеста е опасна“

Политологът коментира и протеста срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и контрапротеста, в подкрепа на Гешев.

„Културата на контрапротеста е опасна за западните демокрации“, каза Киряков. 

Интервюто на Снежана Иванова с Георги Киряков в „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йордан Бонев

Сигнал за организиране на държавен преврат е внесен в прокуратурата

Сигнал за организиране на държавен преврат внесе в прокуратурата Йордан Бонев. Заедно с Бисер Миланов - Петното, той беше един от най-активните участниците в протестите в защита на кабинета „Орешарски“ през 2013 - 2014 година. Бонев твърди, че..

обновено на 11.09.19 в 19:37
На язовир ,,Копринка,, край Казанлък, се провежда ежегоден национален събор на приятелите на Русия.

За шпионския скандал и националната сигурност

"БСП трябва да внесе в парламента искане за вот на недоверие към правителството за неговата външна политика и политика на сигурност". Това заяви пред БНР проф. Захари Захариев – председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД...

публикувано на 11.09.19 в 13:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00