Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Спирането не ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР вчера сутринта за няколко часа в цялата страна е водеща тема за "24 часа". В заглавие на първата си страница изданието пише: "Шефът на БНР може да влезе в затвора за спиране на "Хоризонт".

Вестникът посочва, че незабавна проверка защо в петък сутринта цялата страна остана без програма “Хоризонт” на БНР е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. Изданието допълва, че "безпрецедентното спиране на радиото е невъзможно без знанието на генералния директор и затова той носи наказателна отговорност.

Хипотезата, че е спряно заради техническа профилактика, не е много убедителна, защото това става по детайлно разписана процедура, при която се иска разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии, но никога не се спират всички предаватели едновременно. Конспиративната теория е, че ръководството на радиото предприело тази стъпка, защото никой не искал да води сутрешен блок, след като Силвия Великова бе с отнет ресор за ден,отбелязва "24 часа".

"Електрическите тротинетки да развиват мксимална скорост до 25 км в час и да се движат по волоалеи". Това предвиждат промени в Закона движение по пътищата, които предлага МВР, съобщава "Труд". Според проекта, ако велоалеи няма, двуколките могат да се движат плътно вдясно на пътното платно. Водачът на електротротинетката трябва да носи светлоотразителни елементи по облеклото си. На него ще му бъде забранено да се движи по пътища, където максималната скорост е над 50 км в час, а превозното средство ще може да се управлява само от лица, навършили 16 години, уточнява "Труд".

Над 3 км нова велоалея - от гара „Пионер“ до Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, ще свързва „Изгрев“ със „Слатина“, съобщава "Монитор", като цитира думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова.Територията е собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура" с принципал Министерство на транспорта. Ще се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия от "Слатина" до гара „Пионер“ и се създават велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на парк Борисова градина, уточнява "Монитор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05