Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кувейт затяга мерките за сигурност след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия

Кувейт
Снимка: Николай Кръстев

Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, съобщи Кувейтската агенция KUNA, позовавайки се на изявление на вицепремиера Анас ал Салех.

Според него министър-председателят на Кувейт е издал заповед военните да засилят мерките за сигурност и да предприемат мерки за гарантиране на сигурността на Кувейт на фона на нападенията с дронове.

По-рано Саудитска Арабия обяви, че работата по възстановяването на щетите вече е в ход, но все още не е ясно кога пострадалите рафинерии ще заработят отново. Обвинен за атаките е Иран, а президентът Хасан Рухани заяви в Анкара, че ако искат да установят реална сигурност в този регион, единственият начин е американското нашествие в него да приключи.

Междувременно Ройтерс предаде, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е осъдил нападенията с дронове срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и е призовал всички страни да проявяват максимална сдържаност, да не допускат ескалация на напрежението и да спазват международното хуманитарно право.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб осъди нападенията срещу саудитските петролни обекти и ги  определи като опит да се разстроят световните петролни доставки, предаде "Ройтерс". От британското външно министерство допълниха, че йеменските бунтовници хуси са поели отговорността за нападението. В изявлението не се споменава Иран, който според Вашингтон стои зад нападението, допълни "Асишиейтед прес".

Министрите на външните работи на Организацията за ислямско сътрудничество също осъдиха нападението срещу саудитските петролни обекти, съобщи генералният секретар на организацията Юсеф ал Отхаймин в кулоарите на среща в Саудитска Арабия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЖП гарата в Казичене е недостъпна след вчерашния дъжд в София, влаковете не спират на нея

Няма достъп до ЖП гарата в Казичене заради вчерашния дъжд в София и влаковете не спират на гарата.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Казичене, Кривина, Долни Богров, квартал „Христо Ботев“ и квартал „Слатина“ са сред най-пострадалите населени места в София след вчерашния дъжд с градушка. Всички служители на столичната..

публикувано на 23.05.24 в 16:33

Абитуриентите в Кюстендил ще минават по червен килим на площада

Абитуриентите в Кюстендил ще минават по червен килим, опънат на централния площад "Велбъжд", което ще създаде допълнителна тържественост и дори асоциации с Холивуд и церемониите по Оскарите.  На площада ще бъде издигната арка, през която ще преминават облечените в чудни тоалети момчета и момичета. А първи ще минат тази вечер завършващите..

публикувано на 23.05.24 в 16:27

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на БАН до пл. Народно събрание. Репортаж на Андрей Борисов: Тържеството беше открито с приветствие..

публикувано на 23.05.24 в 16:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от..

публикувано на 23.05.24 в 15:56

Вторият транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища

Одобреният от правителството втори транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища, съобщиха от КНСБ. Около 6 милиона лева са за увеличение на заплатите на преподавателите с 50 лева със задна дата от 1 януари. Близо 26 милиона лева са за администрацията.  Заплатата за неакадемичния персонал със средно образование става 1680 лв.,..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет.  При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на Спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят.  Британският премиер Риши Сунак свика..

публикувано на 23.05.24 в 15:44