Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Момяна Гунева: Не трябва да се отказваме напълно от съкратеното съдебно следствие

Снимка: БГНЕС

Наказателният кодекс не е закон, който може да бъде променян по нечие хрумване, заяви пред БНР проф. Момяна Гунева - специалист по наказателно право.

„Нашето наказателно съдопроизводство до голяма степен е забравило това, че смисълът на наказателната отговорност и на наказателното преследване е да се въздаде справедливост и този, който е засегнат от престъплението, да получи възмездие и неговото накърнено чувство за справедливост, доколкото е възможно, да бъде възстановено. Това е изпуснато от вниманието на законодателя, когато е приел, че във всички случаи трябва с 1/3 да се намали наказанието и започват едни доста насилени приемания на обстоятелствата, защото така гарантирано се получава едно по-ниско наказание. … Ние не може във всички случаи да казваме „Не“. Защо тогава наистина да не се позволи на съда. Има начини, по които това да бъде направено и те са апробирани даже в действащия Наказателен кодекс“, коментира проф. Гунева в интервю за предаването „Нещо повече“.

Според нея делата няма да се проточват с години заради това:

„Добре събраните доказателства са достатъчни и това, че лицето е признало или не обстоятелствата, няма да се отрази съществено“.

Специалистът изказа мнение, че подходът, при който изначално се изброява изчерпателно в кои случаи не може да се проведе съкратено съдебно следствие, би направил схемата объркана.

Проф. Гунева смята, че не е редно да се отказваме от практиката на съкратеното съдебно следствие. 

Според нея въпросът трябва да се реши:

„Трябва да се помисли дали пострадалите все пак нямат и те правото на определени претенции. Струва ми се, че сега е моментът да се намери един баланс“.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и "Воля" да отпаднат съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и тежка телесна повреда. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО

Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на..

публикувано на 27.06.24 в 14:03
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало..

публикувано на 27.06.24 в 13:56

В Германия влиза в сила нов закон, който съкращава сроковете за получаване на паспорт

Днес в Германия влиза в сила новият закон за получаване на гражданство. Новата процедура трябва да съкрати сроковете за получаване на германски паспорт. Новият закон за гражданството в Германия прави възможно двойното гражданство. Натурализацията ще бъде възможна след 5 години пребиваване в Германия, вместо досегашните 8 години. За тези,..

публикувано на 27.06.24 в 13:38
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Бившата дипломатка, обвинена за убийството на зет ѝ, остава в ареста

Бившата дипломатка Красимира Трифонова, която заедно с дъщеря си Габриела Савова, е обвинена за убийството на зет си Пейо Пеев, получи пореден съдебен отказ да излезе на свобода. Съдът отказа да пусне на свобода Красимира Трифонова Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова За малко повече от месец,..

публикувано на 27.06.24 в 13:21
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:14
Асен Василев

Асен Василев: Победителят в изборите да си осигури мнозинство за правителство

От ПП-ДБ се усъмниха във възможността 50-ото НС да излъчи правителство.  На брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на коалицията Асен Василев отхвърли възможността за "връщане на жеста към ГЕРБ-СДС заради провалената ротация" и напомни, че отговорност на победителя на изборите е да осигури мнозинство:  "Политиката не е въпрос на жестове, а на..

публикувано на 27.06.24 в 13:14

МВР ще глоби Столичната община за неизпълнение на съдебното решение, отменило новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:03