Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Проблемът на социалното предприемачество е, че няма устойчивост

Снимка: БГНЕС

Национален форум „Социални услуги, социално предприемачество и заетост“, организиран от Община Добрич и Националния алианс за социална отговорност, се провежда днес и утре. Във форума ще участват над 100 представители на общините в България, ангажирани със социални дейности и услуги, представители на доставчици и екипи на социални услуги, работодатели и други.

"Голямата цел е социалните услуги, които получиха през последните години добро развитие в България, да се превърнат в място не само на пасивна подкрепа, а и място за активна подкрепа, като ползвателите да формират умения, да получават знания, за да могат да реализират себе си като хора, да могат сами да се подкрепят и след това да участват в нормалния обществен живот, в това число и чрез трудово участие". Това посочи в предаването „Преди всички“ Георги Георгиев – председател на Управителния съвет на Алианса за социална отговорност.

„Главното във форума са темите, които търсят пресечните точки на социалните услуги, социалното предприемачество и заетостта в една перспектива през следващите години. През последната година се приеха нови закони в социалната сфера, но тази тема за връзката между социалните услуги и социалното предприемачество не можа да намери място в двата закона. Форумът търси пресечните точки по тези теми в перспектива да можем да търсим и покажем решенията и да търсим от нормативните промени, които ще инициираме, до въвеждането им в практиката. Целта е да намерим инструментариума, да търсим партньорството с държавата и общините и да намерим решенията, които да направят така, че добрите примери да стават устойчиви“, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков допусна възможност за преговори с "Възраждане" за "анти ГЕРБ и ДПС" правителство

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна възможност в дългосрочна перспектива за преговори с "Възраждане" във връзка с тяхната идея за съставяне на "анти ГЕРБ и ДПС" правителство при определени условия. След остра реакция на представители на "Демократична България" Петков излезе с опровержение и заговори за "медийни внушения". В..

публикувано на 06.07.24 в 19:17
Джевдет Чакъров

След срещата в "Росенец": Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и работата на колективните органи

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и да заработят колективните органи на партията. Това е решението след днешната среща на депутати от Движението с почетния председател Ахмед Доган.  Срещата се състоя в лятното имение на Доган в парк "Росенец".  Участниците в нея не отговориха на въпроса дали има разцепление в ДПС, след като на разговора не..

публикувано на 06.07.24 в 17:46

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата.

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19