Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографии на фарове представят във Фотосинтезис Арт Център

Фотографска серия, представя магическите морски фарове по българското Черноморско крайбрежие от Ахтопол до Шабла, може да бъде видяна в столичния Фотосинтезис Арт Център до 26 октомври. Автор на фотографиите е Владимир Спасов. Поредицата, заснета през месец март, е вдъхновена от двама немски архитекти, фотографи Бернд и Хилла Бехер.

Фаровете като магически символи

„Водата е източник на вдъхновение за мен и тя е моята муза. Затова фаровете са магически символи, обекти, донякъде живи същества“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ фотографът Владимир Спасов.

Идеята е да се покажат фаровете по един монументален начин, при който изпъква архитектурата. 

„Има няколко големи предизвикателства от фотографска гледна точка за мен в заснемането. Нос Емине е едно магическо място, но шансът за снимане е много малък. Първо, защото фарът е почти на самия склон и няма място, където човек да отстъпи. Второ, защото там духа много вятър и безветрените дни са много малко в годината. Аз случих, че някак си дойде облак от изневиделица и ми спаси снимките на това място. Други предизвикателства - това е фарът в Поморие, който е на половин миля в морето.“ 

Има носталгичен момент при фотографиите на фарове.

„За щастие има хора, които ги стопанисват и моментът на изчезване се отдалечава, но кога ще стане не е ясно“, каза Владимир Спасов.

Фаровете привличат хората, привличат артисти

„Примерно Шабленският фар, не е ясно от кога е, но се знае, че 1850-а мисля, че е реконструиран последно. И го знаем в този вид, в който е.“

30 фара в изложбата

„В момента са показани 30 фара. Има още един, защото община Каварна отряза фара, който е в момента на изложбата и сложи друг на негово място. Нямам обяснение защо се случи това нещо. Може би има някаква причина. За мен предишният фар беше със специфична такава архитектура, той имаше вид на летяща чиния. В момента, както моряци ми казаха като го снимах, той прилича на силоз за жито и е пластмасов. Аз съм много нещастен и затова още не съм го показал.“

Интервюто можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любен Спасов

За живота на "Лейди Смърт" в романа "Диамантеното око" на Кейт Куин

"Диамантеното око" е още един от историческите романи на авторката Кейт Куин, този път, посветен на най-смъртоносната снайперистка от Втората Световна война – Людмила Павличенко. Тя отнема живота на 309 свои врагове, а романът си поставя за цел да представи за съвременната аудитория динамиката на нейната съдба. "Людмила е супер интересен персонаж,..

публикувано на 11.06.24 в 11:40
Иван Петров, StarBoy AYVON

Старбой Айвън: Във всеки от нас се крие по един Супергерой!

"Аз към много емоционален човек, въздействат ми много неща - като музика, спектакли и не само магични, гледам спектакли по целия свят и се вдъхновявам от моите идоли - Дейвид Копърфилд, Ханс Клок. Старая се да черпя вдъхновение от всяко едно място, от всяко едно красиво нещо, което ни заобикаля. Аз (...) искам да се поставя на мястото на зрителите..

публикувано на 11.06.24 в 10:57
Зорница Иларионова

Зорница Иларионова: Колкото пораствах, осъзнавах, че все по-голямо става удоволствието от свиренето

Днешната среща е с младата и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Родена е в Плевен. В света на музиката от малка я води нейната майка-Благородна Танева, известен музикален педагог, създала школа от именити цигулари.  Цигуларката Зорница Иларионова ще свири в концерта "Колекция Класика - от Бах до Мориконе" След националното музикално..

публикувано на 10.06.24 в 12:42
Вили Николов

Вили Николов за най-новата си самостоятелна изложба - "Полифония и техника. Динамичен диалог"

Светът е дуален и контрастен. В него паралелно съществуват доброто и злото, тъмното и светлото, красивото и грозното. Ние живеем в този свят със задачата да даваме оценки, именно на тези опозиции. За да приемем нещо, то трябва непременно да го сложим в някоя от изброените категории и като че ли да вземем страната на съдник, който дава..

публикувано на 10.06.24 в 09:43

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12
Плевенската филхармония представя ABBA symphonie

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55