Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дичев: Новият принцип на управление – насъскване на едните срещу другите

Културологът изрази надежда СЕМ да освободи директора на БНР

Снимка: БГНЕС

Скептичен съм, че временната комисия за БНР ще направи нещо, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ културологът проф. Ивайло Дичев.

„Прави ми впечатление тази хватка, с която се опитват да озаптят в момента Радиото и което е парите – бюджета. … В момента говорим за груба, брутална намеса в независимостта на една медия. Самият генерален директор на Радиото каза, че 4 човека са му се обаждали да уволни г-жа Великова – може само да предполагаме кои са. Прокуратурата съвсем лесно може да провери кои са тези хора. Говорим за това, а изведнъж се измества темата към бюджета“.

Проф. Дичев изрази надежда, че СЕМ ще вземе принципно решение и ще освободи генералния директор на БНР. По думите му и управляващата коалиция няма полза от това, което се случва. 

„Практиката на контрапротеста е типична за страни като нашата, като Русия, Румъния. Какво значи това – едни хора протестират и след това ти организираш някакви хора да контрапротестират – това е чисто манипулативно и непочтено. Ако някой иска да организира някаква акция, да я организира, да си излезе с лозунги и т.н. Това съществува само в този вид полудемокрации, каквито са нашите в източната част на Европа“, изказа мнението си проф. Дичев.

Според него основният проблем е атаката срещу независимите позиции в обществото, които биха могли да гарантират това да бъдем едно цяло, да не бъдем разделени. Тези позиции са на съдиите и журналистите, добави той и каза:

„Това е новият принцип на управление – радикализация, насъскване на едните срещу другите“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Румен Радев: Нуждата от електрическа енергия ще се покачва рязко до 2050 г.

Президентът Румен Радев заяви пред участниците в международния ядрен форум "Булатом", който се провежда край Варна, че до 2050 г. ще се покачва рязко нуждата от електрическа енергия, което ще важи за всички отрасли на икономиката. Другата тенденция, според него, е съчетанието между политически амбиции и желания и възможностите на технологиите...

публикувано на 05.06.24 в 19:35
На срещата в административната сграда на мините в град Раднево  - 5 юни 2024 г.

300MW от енергията, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", влиза в микса за битови абонати

Все още се изчаква нотификация от ЕК за допустима държавна помощ по повод гласуваните от Народното събрание 250 млн. лв. годишно за рекултивация на "Мини Марица-изток". Предприети са достатъчно мерки за гарантиране работата на "Мини Марица-изток" и топлоцентралите в енергийния комплекс. Това коментира служебният министър на енергетиката..

публикувано на 05.06.24 в 19:19

Съд остави в ареста мъж, пребил съпругата си въпреки ограничителна заповед

Врачанският Окръжен съд остави в ареста мъжа, който преби съпругата си в нарушение на ограничителна заповед да я приближава на по-малко от 100 метра, както и дома ѝ.  Насилникът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, заплаха с убийство и неспазване на ограничителната забрана. Окръжният съд прие, че на този етап от разследването..

публикувано на 05.06.24 в 18:55

Удължава се срокът, в който "Български пощи" ще изплащат пенсиите

С приети от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се удължава с 5 години срокът, в който  "Български пощи" ще продължи да извършва обществената услуга в цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Осигурена е възможност за изплащане и в дома на получателя в случай, че пенсията е за трайно намалена..

публикувано на 05.06.24 в 18:45
Джорджа Мелони и Еди Рама

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания. Това е част от споразумението между двете страни в опит да бъде ограничен миграционният натиск в Италия. Центърът се намира на около 70 километра от албанската столица, където днес се срещат премиерите на двете страни - Еди Рама и Джорджа Мелони. Двамата..

публикувано на 05.06.24 в 18:03
Димитър Главчев

Правителството осигури 10,5 млн. лева за пострадалите от водното бедствие карловски села

Кабинетът осигури 10 ,5 милиона лева за преодоляване на последиците от водното бедствие, което връхлетя карловските села преди почти 2 години. Само седмица след срещата си с кмета на Карлово премиерът Димитър Главчев изпълни поетия ангажимент -   да се осигурят част от необходимите средства за възстановяване на пострадала инфраструктура в..

публикувано на 05.06.24 в 17:50
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Европа няма друго решение – тя трябва да стане по-силна!

Не може да се очаква, че ЕП и Европа ще променят драстично физиономията си след изборите. Такава прогноза направи пред БНР журналистът от вестник "Сега" Светослав Терзиев. "Сондажите показват, че голямо политическо разместване в Европа няма да настъпи.  Трите традиционни партии в ЕП, които са с проевропейска ориентация, отново ще имат..

публикувано на 05.06.24 в 17:48