Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Новите US мита ще усложнят уреждането на търговските спорове

Половин милиард щатски долара компенсация може да получи ЕС, ако Световната търговска организация (СТО) вземе решение в полза на Общността за незаконно субсидиране на "Боинг" от страна на Съединените щати, стана ясно от отговор на говорител на Европейската комисия. Той бе запитан какви контрамерки ще предприеме Общността, след като вчера СТО реши, че Щатите могат да наложат многомилиардни митнически тарифи върху европейския внос заради незаконните европейски субсидии на "Еърбъс". 
Решението за субсидиите на "Боинг" се очаква около Нова година.
Говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио уточни, че ЕС е поискала компенсация от половин милиард долара, а решението на Съединените щати коментира така:
"Това действие ще засегне най-вече американските потребители и компании и ще направи по-сложни усилията за уреждане на търговските спорове. Нека припомня, че както САЩ, така и ЕС бяха признати за виновни от системата на Световната търговска организация затова, че продължават с незаконното субсидиране за техните производители на самолети. Паралелно със случая "Боинг", след няколко месеца ЕС също ще получи права да наложи контрасанкции на САЩ заради продължителното неспазване на правилата на организацията. Списъкът с американски стоки, на които можем да наложим мита, бе публикуван през април". 
Вчера Съединените щати обявиха, че са готови да наложат нови мита върху вноса на стоки от ЕС на обща стойност 7,5 млрд. долара, като планират от 18 октомври  да обложат с 10 на сто вноса на самолети "Еърбъс" и с 25 на сто други европейски стоки - от сирена до уиски.
На това Росиарио отговори:
"Ние отбелязахме за сведение изявлението на американския търговски представител, че Съединените щати очакват да започнат преговори с ЕС, за да се реши този въпрос. Европейската комисия настойчиво е подчертавала пред тях, че Общността е готова да положи съвместни усилия за намиране на справедливо и балансирано решение за самолетните ни индустрии. През юли ЕС даде конкретни предложения на Съединените щати за нов режим на тяхното субсидиране. Ако от Америка наложат контрамерки, това ще ни постави в положение, при което трябва да отговорим по същия начин". 
Същевременно Росарио заяви, че все още САЩ не са наложили тарифи, както и че се търси начин това действие да бъде избегнато. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58