Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстичен скок на пожарите в Добрич

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Над 1300 пожара са регистрирани в област Добрич от началото на годината, което е ръст от над 50 на сто в сравнение с 2018-а. Причината е в масовото умишлено палене на стърнища в края на селскостопанския сезон. От пожарите са били засегнати над 800 декара гори.

Броят на пожарите само за септември тази година е със 70% повече в сравнение със същия месец миналата година, информира директорът на „Пожарната безопасност“ в Добрич комисар Дарин Димитров.

Причините за този фрапиращ ръст в пожарите, по думите на комисар Димитров, са много и комплексни. Това са продължителното засушаване, небрежност от страна на хората и не на последно място умишленото палене на стърнища в края на селскостопанския сезон. За съжаление установяването на извършителите е изключително трудна задача и едва за около десет пожара следствените органи са открили кои са те. По думите на комисар Димитров при тези пожари, освен за щети, е добре да се говори и за огромния държавен ресурс, който се изразходва. Преди две седмици ситуацията е била наистина тревожна, тъй като едновременно в землищата на град Генерал Тошево и село Одърци са се разразили огромни по територия пожари. В този случай е била ангажирана цялата налична техника на дирекцията и близо 100 човека, припомня комисар Димитров.

"От началото на годината докъм момента имаме над 1300 произшествия. В сравнение с месец септември миналата година увеличението е над 70%, а тези само със сухи треви, отпадъци, стърнища, са с над 100% увеличение", уточни той.

При потушаването на пожарите активно участие са взели и служителите на Държавните горски стопанства. В резултат на пожари в селскостопанските площи през последните месеци заради разрастването на огъня са засегнати около 800 декара гори, споделя директорът на Горското стопанство в Добрич инж. Цанко Николов. 

Той заяви, че установяването на извършителя на един умишлен палеж, е много трудна задача, но е категоричен, че по-голямата част от пожарите се дължат на умишленото палене на стърнищата по това време на годината. И тъй като това от години е забранено, вече никой и не контролира разрастването на пожара и той бива оставен на произвола.

„Във всички случаи при нас огънят идва от стърнищата“, каза инж. Николов. 

Предупреждението на комисар Дарин Димитров към всички хора е:

"Характерното при един пожар е, че когато той не се овладее, той застрашава всичко, което е на пътя му".

Опасност съществува и ако в един подобен момент започне да гори нечия къща или апартамент, а пожарните автомобили са на минимум 30 минути на друго произшествие, тогава рискът от големи материални щети и застрашаването на човешки живот е огромен.

Репортажа ва Мая Щърбанова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Кадър от видео показва ракети, прехванати над Йерусалим, 1 октомври 2024 г. (AP Photo)

Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел . Експлозии ехтят и над Йерусалим,  предаде..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04