Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, поезия и театър с Ицко Финци и Георги Дончев

Ицко Финци и Георги Дончев
Снимка: Петър Вълков

Как музиката, поезията и театърът събраха Ицко Финци и Георги Дончев - двамата разказаха за това предизвикателство в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. Общият си проект те определят така: „Импровизационно, с предварителни уговорки, но с изненади – понякога спонтанно, винаги като за пръв път – и музиката, и думите“.

„Получава се един много вкусен миш-маш от музика, театър, движение“, сподели музикантът и композитор Георги Дончев.

Големият актьор Ицхак Финци добави:

„Човек може да свири нотите, а може и да разкаже, свирейки. Самият разказ, като че ли съдържа един тип театър – да има разказ в музикалното изпълнение. При добрите музиканти това става така“.

„Георги Дончев е този, който ми каза – Ицко, хайде да свирим заедно. И аз казах – добре. Това беше една негова много стара мечта – да застанем на сцената, без предварително да сме уговорили нищо. Сега той го предложи да стане с контрабас и това, с което напоследък се занимавам – музика. … В главата ми има запаметени стихотворения, музикални спомени от детството и други неща ми се въртят. Някои казвам веднъж, друг път казвам други между пиесите“, сподели Ицко Финци.

Георги Дончев коментира също:

„Хрумна ми, че ще е интересно само цигулка и контрабас, но Ицко не може да се спре само с цигулка – той свири и виола, и акордеон, чете поезия. Когато не може да се носи акордеон, взима една клавиатурка с две октави, аз ѝ викам триола, а той й казва клавета. Той свири много неща, а аз съм се спрял само на контрабас“.

„Имаме подготвени парчета под формата на танга, валсове, класически парчета, джаз, но не знаем как ще ги изсвирим и кое след кое следва“, добави Дончев.

Двамата ще бъдат във Велико Търново на 15 ноември, а на 17 ноември – в София.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57

Проучване: Все повече хора обръщат гръб на новините

Все повече хора обръщат гръб на новините, намирайки ги депресиращи, отблъскващи или скучни, показва глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет. Почти четирима на всеки десет души или 39% по света казват, че понякога или често активно избягват новините, в сравнение с 29% през 2017 година, според доклада на..

публикувано на 17.06.24 в 12:54

Дефицит по текущата сметка от 56,9 млн. евро и търговски дефицит за 491 млн. евро през април

През април 2024 г. салдото по текущата сметка на България е отрицателно и в размер на 56,9 млн. евро, търговският дефицит е за 491 млн. евро, а преките чуждестранни инвестиции се понижават с 64,3 млн. евро, показват последни данни на БНБ за платежния баланс на нашата страна. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през април е..

публикувано на 17.06.24 в 12:39

ПП-ДБ няма да се отзове на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

Коалицията ПП-ДБ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство и законодателни приоритети. Това съобщиха от ПП-ДБ за БНР. Разговорите с третата политическа сила трябваше да започнат в 15 часа. " Благодарим за отправената покана от днес за днес", посочват от формацията в своя позиция и подчертават, че..

публикувано на 17.06.24 в 12:33
Президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Черна гора, пристига в Президентския дворец (Плави дворац), където го посреща президентът на Черна гора Яков Милатович, 17 юни 2024 г.

Румен Радев обсъжда с черногорския си колега задълбочаване на сътрудничеството с Подгорица

Президентът Румен Радев обсъжда с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в областта на икономиката, образованието и отбраната, както и регионалното сътрудничеството в Югоизточна Европа. Мира Стефанова с още информация. Официалната визита на българския държавен в Черна гора..

публикувано на 17.06.24 в 12:08
Премиерите на Гърция Алексис Ципрас (вляво) и на Северна Македония Зоран Заев при подписването на Преспанския договор - 17 юни 2018

Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки националисти на протест

Атина предупреди Скопие за рисковете от неспазване на Преспанското споразумение.  Днес се отбелязват шест години от подписването на договора. Националистите подготвят протести. Министърът на външните работи Герапетридис заяви в интервю за гръцките медии, че Преспанският договор е ратифицирано международно споразумение, което трябва да се..

публикувано на 17.06.24 в 11:52