Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Майкъл Форбс за ирландското участие в "Синелибри"

Ирландската гала вечер от кино-литературния фестивал „Синелибри“ ще се състои на 17 октомври.

На 17 октомври  в кино „Люмиер“ ще се състои Ирландската гала вечер в рамките на кино- литературния фестивал „Синелибри“. За избора на филма „Закуска на Плутон“, който ще представи Ирландия в рамките на това пето издание, пред "Хоризонт" говори посланикът на Ирландия в България - Н. Пр. Майкъл Форбс.

„Закуска на Плутон“ - смятам, че това е много специален филм. Не е нов, но вече е класика. Режисьор е Нийл Джордан, който е един от нашите най- големи режисьори. Филмът е заснет по романа на Пат МакКейб. Интересното е, че това е вторият филм, който Нийл Джордан прави по роман на Пат МакКейб. Първият се казваше „Butcher Boy“- Касапинът, той беше много реалистичен. Докато „Закуска на Плутон“ е по-фантастичен, но въпреки всички и той е свързан с реалността. И макар че филмът е направен преди повече от десет години, той засяга много теми, които и днес се актуални, темата за пола, за политиката, за приемането в обществото. Така че сме много благодарни  на  „Синелибри“, че приеха да ни представят с този филм в изданието на фестивала тази година.

Вие самият изкушен ли сте от киното и литературата, имате ли свои фаворити?

„О, това е много труден въпрос за човек на моята възраст, защото изборът, който мога да направя е изключително голям. Но съм много доволен от филма, който сме подбрали- „Закуска на Плутон“, защото литературната му основа- романът на Пат МакКейб е специален в ирландската литература. Режисьорът Нийл Джордан е правил филми и по други автори, например филмът „Интервю с вампир“, също заснет по роман е изключително зрелищен, обаче породи известни противоречия. Но един от ранните му филми, основан на роман е „В компанията на вълци“, който е може би любимият ми филм на Нийл Джордън.Той е заснет по книгата за Червената шапчица.“

Освен с литературата, другата въздействаща връзка на киното е тази с музиката...

„Интересно е, че говорите за музика и кино, защото току- що беше открита нова академия тук в София от Ирландско- Американския университет, чиято цел е създаването на филмова музика.Студентите ще се обучават как се прави музика за филми.  За първата година са се записали около 20 студенти от различни страни извън България, за да се обучават в тази академия с прекрасните музикални специалисти и ресурсите, които имате тук в България. А сега да отговоря директно на въпроса ви- наистина музиката е много важна за киното, защото след като сме гледали филма, музиката е тази, която остава в съзнанието ни, защото музиката създава  атмосферата и е една от най- важните части във всеки филм. Във филма „Закуска на Плутон“ музиката е много разнообразна, има класически стари песни има и по- модерна музика.“

Да завършим с това кои от най-изявените ирландски поп и рок музиканти присъстват във вашата лична селекция?

„Ако говорим за моите любими групи , разбира се U 2 са лидери, но от по- новото поколение е "Хоузиър", който успява да предаде едновременно типично ирландското, съчетано със световните модерни тенденции. Но, разбира се, има много ирландска музика, която се е наложила в цял свят и това е прекрасната музика на Ения, както и на „Кренбърийс“, чиято солистка Долорес О’ Риърдън, за съжаление, си отиде от този свят.“

Интервюто можете да прослушате и в приложения аудио файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 11:27