Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският император Нарухито даде банкет за 400 свои чуждестранни гости

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският император Нарухито и съпругата му Масако дадоха банкет в императорския дворец в центъра на Токио за около 400 гости, сред които чуждестранни монарси, държавни глави и високопоставени особи от страната и чужбина, предадоха "Асошиейтед прес" и ТАСС. Часове по-рано се състоя церемонията по възкачването на престола на 126-ия император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

59-годишният Нарухито смени церемониалните одежди с черен фрак, окичен с медали, сред които най-високата японска награда - Ордена на хризантемата. Масако носеше дълга бяла рокля, тиара и медальон, наследен от предишната императрица и нейна свекърва Мичико.

Двамата поздравиха гостите преди настаняването им на банкетната маса в зала "Ховей-ден", където бяха подредени 10 маси. Редът на подреждането на гостите по масите се определяше според срока на тяхното управление. Вдясно от император Нарухито седеше султанът на Бруней Хасанал Болкиах, а вляво от императрица Масако - шведският крал Карл Густав. Сред гостите бе и британският принц Чарлз.

По време на банкета звучеше японска музика, а танцьори в традиционни одежди изпълниха танц под звуците на флейти и барабани. Гостите получиха като подарък бонбониери с емблема, изобразяваща императорската хризантема и феникс. Тези подаръци също са традиция за банкетите в чест на японския монарх още от времето на ерата Мейджи (1868-1912 г.).
Менюто включваше предимно блюда от представителната японска кухня с голямо количество морски продукти, приготвени от най-добрите местни готвачи. Според агенция Киодо на гостите е бил предложен морски костур на скара, абалони (вид морски охлюви) задушени на пара, гъби мацутаке, супа от лангуста.

Специално за онези, които по една или друга причина не биха искали японски ястия, е било предвидено специално европейско меню, което включва руладини от говеждо и аспержи. Отделно готвачите бяха приготвили вегетариански блюда и блюда от халални продукти за спазващите ислямските правила.

Сред алкохолните напитки, предложени на гостите, бяха френските вина "Кортон шарлеман" и "Шато Марго", както и няколко вида японско саке.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Император Нарухито наследи имперските съкровища на специална церемония

Император Нарухито се възкачи на Хризантемовия трон в Япония

Японският престолонаследник Нарухито стана 126-ият император на Япония с възкачването си на Хризантемовия трон. Той направи първото си обръщение на церемония в императорския дворец. Нарухито изрази надеждата си за щастие и световен мир. Новата..

обновено на 01.05.19 в 08:59
Император Нарухито обявява възкачването си на престола, докато премиерът Шиндзо Абе се покланя на церемония в императорския дворец в Токио.

Японският император Нарухито обяви възкачването си на Трона на хризантемата

Император Нарухито официално обяви днес възкачването си на Хризантемовия трон. Той стана 126-ия император на Япония в присъствието на 2000 гости, сред които е президентът Румен Радев. Церемонията по интронизация е кулминацията в ритуалите по..

обновено на 22.10.19 в 12:20
Император Акихито

Ерата на бъдещия император Нарухито ще се казва Рейва

Японското правителство обяви днес, че ерата на бъдещия император Нарухито ще се нарича "Рейва", предадоха осведомителните агенции. Тя ще започне на 1 май, когато престолонаследникът Нарухито ще стане император, сменяйки на престола баща си Акихито...

публикувано на 01.04.19 в 10:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на..

публикувано на 01.07.24 в 19:16