Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Баранкеро: Едва поколението на внуците посмя да не отдава почит на Франко

Моментът за преместването на останките е свързан с изборите

| обновено на 26.10.19 в 11:19


 
Останките на Франко трябваше да бъдат препогребани много отдавна, смята професор Енкарнасион Баранкеро от Университета в Малага. Тя е доктор на историческите науки, дългогодишен изследовател на Гражданската война в Испания, автор на редица книги и научни статии. Според професор Баранкеро едва поколението на внуците е набрало смелост да наруши пакта за мълчание в обществото относно личността на Франко. Тя коментира преместването на останките на Франко от тази седмица от мавзолея в Долината на падналите в гробище край Мадрид.

„Тласъкът за това, което се случи, дойде от страна на гражданското общество. Движението се появи след 2000 година. Мнозина го наричат „движение на внуците“. „Поколението на децата“ не посмя да ексхумира Франко - направиха го „внуците“.

Огромният комплекс в Долината на падналите край Мадрид от десетилетия е място, което привлича както туристи, така и хора, носталгично настроени към времето на Франко. Той беше положен там след смъртта си на 82 години, въпреки че това би било абсурд за негови аналози като Мусолини в Италия и Хитлер в Германия, изтъкват и други историци.

Проф. Баранкеро свърза събитието и с предстоящите избори в Испания на 10 ноември:

Смятам, че ексхумирането на Франко е тясно свързано с предизборната кампания. Изпълняващият длъжността премиер Пердо Санчес като лидер на социалистите имаше нужда от ефектен политически жест, за да покаже, че е от левицата. Става дума за нещо доста лесно, което може да се направи с малко средства и за малко време и което мнозинството от хора одобрява. Не е като други проблеми на държавата".

Според проф. Баранкеро не е вярно, че старите рани се отварят с преместването на гроба на Франко. Те не са се затваряли за семействата на републиканците, загинали в Гражданската война, казва изследователката:

"Ексхумирането на Франко е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети за възстановяване на справедливостта по Закона за историческата памет. Тази линия трябва да продължи. Да се извадят останките на републиканците от общите гробове, да се компенсират семействата на победените, на разстреляните, на хвърлените в затвора. Да се отменят присъдите на военния съд, произнесени над тях по онова време. Става дума за редица мерки, с които да бъдат компенсирани. За това настоява  гражданското движение. То е едно от най-важните, които възникнаха в Испания от 2000-ната година насам.

Цялото интервю с проф. Баранкеро чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:04
Президентът на Русия Владимир Путин

"В очакване на Путин" - задълбочен поглед към Русия от 90-те

Книгата на Асен Игнатов "В очакване на Путин" ще бъде представена на 13 юни, от 18.00 ч. в "НБУ в Центъра". Игнатов е политически емигрант. Роден е през 1935 г. в Шумен, следва философия, работи в Софийския университет, а впоследствие го спират от преподаване. През 1972 г. отива на международен конгрес и иска политическо убежище в Белгия...

публикувано на 11.06.24 в 11:54
Димитър Главчев

Премиерът отчете провеждането на честни и прозрачни избори

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която..

публикувано на 11.06.24 в 11:50
Александър Джартов

Джартов: Най-вероятната причина за пожара в болница "Свети Георги " е незагасена цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва,..

публикувано на 11.06.24 в 11:48
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Има едни хора, които се явяват не като анализатори, а като пропагандатори

" Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Нейният смисъл е да няма кампания ". Това заяви пред БНР проф. Георги Фотев, социолог, бивш министър на науката и образованието. "Първите измервания се задържаха до края. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС...

публикувано на 11.06.24 в 11:02
Премиерът в оставка Александър де Кро напуска кралския дворец в Брюксел след консултации за нов кабинет, 10 юни 2024 г.

Предварителни преговори за съставяне на правителство на Белгия

Белгийският крал Филип започна първите срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. В неделя белгийските избиратели определиха състава на новия Федерален парламент, на местните власти и националните представители в Европейския парамент. Политически наблюдатели виждат възможност..

публикувано на 11.06.24 в 10:45
Кириакос Мицотакис

Промени в състава на гръцкия кабинет

В Гърция се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис за промени в политиката и състава на кабинета. Спешните мерки са свързани с много по-ниския резултат на управляващата партия на евроизборите в сравнение с миналогодишния парламентарен вот. Управляващите консерватори спечелиха евровота в Гърция, но изгубиха 1 милион гласа в..

публикувано на 11.06.24 в 10:19