Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен комисар Николай Николов:

Спряно е разпространението на пожара над Чипровци

Три от големите пожари в страната вървят към пълно изгасяване

Повече от 300 души се борят с пожара в Чипровския балкан. Няма никаква опасност за близките населени места, увери пред БНР главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Що се отнася до нашата територия – в по-голямата си част – около 2/3, той вече е ограничен. Спряно е разпространението. По наши сметки общата площ на пожара е над 40 хил. дка, от които 1/3 са в България. Днешните усилия на военни, пожарникари, доброволци, горски служители дадоха резултат. Утре продължаваме. Наблюдаваме тази нощ 2 огнища, които представляват риск. Утре задачата ще бъде да ги локализираме и тях и защо не да го погасим“, каза той в предаването „Нещо повече“.

Гл. комисар Николов отбеляза, че според директора на Северозападното горско предприятие засегнатата, но не изгоряла, гора е не повече от 2000 дка. Останалото са пасища, сухи треви и храсти, добави той.

Гл. комисар Николов съобщи, че с тревога следят обстановката и в сръбската част от пожара и са готови да окажат помощ:

„Разполагаме с модул от 100 души, които са готови до 3 часа да тръгнат за Сърбия“.

4 са по-големите пожари, каза още главен комисар Николай Николов. Всичките, с изключение на този над Чипровци, вървят към напълно изгасяване, подчерта той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

След тридневна битка с огнената стихия пожарът в Национален парк „Рила“ е загасен напълно.

Пожарът в Рила е загасен напълно

След тридневна битка с огнената стихия пожарът в Национален парк „Рила“, засегнал над 700 декара гора и алпийска растителност, е загасен напълно. Наблюдението на терен обаче ще продължи от денонощни дежурни екипи. Това обяви директорът на..

обновено на 29.10.19 в 17:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР с препоръки за българите, намиращи се на територията на щата Флорида

Българските граждани, намиращи се на територията на щата Флорида, стриктно да спазват указанията на местните власти и да не предприемат пътувания до засегнатите от урагана "Милтън" райони, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР)  на..

публикувано на 10.10.24 в 21:00
Снимката е илюстративна.

Безплатни скринингови прегледи за превенция на хронични заболявания в област Добрич

Безплатни скринингови прегледи по Националната програма за превенция на хронични незаразни болести започва през месец ноември в област Добрич. Прегледите ще се извършват от специалисти в лечебните заведения за извънболнична помощ – Диагностично..

публикувано на 10.10.24 в 20:50
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентката на Молдова Мая Санду - Кишинев, 10 октомври 2024

ЕС ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова

Европейският съюз ще инвестира 1,8 млрд. евро в икономиката на Молдова през следващите три години, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. Средствата ще бъдат инвестирани в инфраструктурни, енергийни и бизнес проекти. Целите са част от плана..

публикувано на 10.10.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Моторист загина при катастрофа на Околовръстния път на София

Водач на мотор е загинал при тежка катастрофа с лек автомобил на кръстовище на Околовръстния път на София и Мировянското шосе. Инцидентът е станал малко преди 19:30 часа тази вечер. На мястото има екипи на полицията, преминаването в този участък е..

публикувано на 10.10.24 в 20:21
Дим се издига след въздушни удари в Южен Ливан, както се вижда от северната част на Израел, 10 октомври 2024 г.

Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут

За израелски въздушен удар тази вечер в един от централните квартали на Бейрут съобщават местните медии и чуждестранните журналисти там. Поне две експлозии е чула кореспондентката на Би Би Си в Баста, който е работнически квартал и е приютил голям..

публикувано на 10.10.24 в 20:05

Италия и Франция искат обяснение защо армията на Израел е обстрелвала позиции на силите на ООН

Правителствата на Италия и на Франция настояват за официално обяснение от израелското правителство защо армията на Израел е обстрелвала три пъти днес и вчера позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. "Враждебните действия на Израел срещу UNIFIL..

публикувано на 10.10.24 в 20:01
Урсула фон дер Лайен

Всички кандидати за новата ЕК са преминали успешно проверката за конфликт на интереси в ЕП

Всичките 26-има кандидати за членове на новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, са преминали успешно първото изпитание в Европарламента в процеса на потвърждаването на назначенията им, предаде АФП, като се позова на съобщение на..

публикувано на 10.10.24 в 19:57