Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от работодателските организации за бюджет 2020

Снимка: БГНЕС

Работодателските организации дават принципна подкрепа на предложения от правителството проектозакон за държавния бюджет през 2020 г., като отчитат, че плюсовете са повече от минусите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев поиска повече пари за култура и програми за насърчаване на четенето. Той подчерта, че заплатите на бюджетните служители могат да се вдигат и без допълнителни средства от бюджета.

"От 9 милиона, станахме 7, и продължаваме надолу, а в същото време администрацията, заетите на бюджетна издръжка, не намаляват. Можеше да се постигне ръст на възнагражденията в администрацията без да се прави ръст на бюджета на администрацията, а чрез оптимизиране на персонала. Тези хора са добре дошли в икономиката, има недостиг на кадри".

От Българската стопанска камара за пореден път настояха държавата да престане да определя административно размера на минималната работна заплата. Димитър Бранков обясни:

"С влизането в сила на Конвенция 131, ратифицирана в България от пролетта на тази година, формално вече сме в нарушение на тази конвенция по начина, по който се определят размерите на минималната работна заплата".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Siméon Terziev vise les sommets du tennis mondial

Le jeune espoir (17 ans) du tennis bulgare Siméon Terziev a des ambitions de conquérir le tennis mondial et il s’y consacre ardument pour leur réalisation. Il a déjà donné des preuves à cet égard – dès sa première participation à un tournoi ITF..

публикувано на 03.11.19 в 08:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година...

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08