Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираните за наградите MMETA: Новите звезди на ирландския инди пост-пънк небосклон – Fontaines D.C.

Церемонията по връчването на наградите ММЕТА (или Music Moves Europe Talent Awards) предстои в средата на януари следващата година в Грьонинген, Холандия. Тя е част от съпътстващата програма на един от най-големите музикални форуми в Европа - Eurosonic Noorderslag.

Всяка година компетентно жури избира няколко изпълнители, които да получат тези награди, а един от всички 16 номинирани ще спечели и специалната награда на публикатa.

Тази награда се определя след гласуване на сайта на наградите, а награда има и за гласувалите – самолетни билети до Холандия и обратно, две нощувки, пълен достъп до фестивала Eurosonic Noorderslag (15-18 януари 2020г.), както и посещение на церемонията по връчването на наградите MMETA, която ще се проведе на 17 януари. Още по-приятната изненада е, че наградата е за двама, така че всеки гласувал има шанса да сподели това страхотно преживяване с любим човек. Повече информация може да намерите на сайта на наградите.

В следващите седмици ще ви представим всеки един от 16-те номинирани изпълнители.

Днес летим към ирландската столица Дъблин за да се срещнем с една от най-младите, но бързо набиращи височина банди там - Fontaines D.C..

Карлос О‘Конъл, Конър Кърли, Том Кол, Гриън Чатън и Конър Дийгън се срещат в университета, който посещават именно в Дъблин където вдъхновени от местната конктра-културата създават тази страхотна инди пост-пънк формация.

Всъщност първата им съвместна работа не е свързана с музика, а с поезия. Обединени от любовта и интереса към писане и четене, момчетата издават 2 стихосбирки – „Vroom” и “Winding”. Любопитното е, че нито един от тези текстове не е превърнат в песен. Единствено парчето “Television Screens” първоначално е било замислено като поема, но в процеса на писане решават, че ще е по-добре да го превърнат в текст към парче.

Името на групата идва от един от героите във филма „Кръстникът“ – певецът и кинозвезда Джони Фонтейн. Впоследствие добавят инициалите D.C., след като разбират че вече има банда от Лос Анджелис със същото име, а самото съкращение идва от Дъблин Сити.

През първите 2 години от съществуването си, групата се самопродуцира, но това не повлиява на творческата им енергия и издават няколко сингли. Първият е “Liberty Belle” 2017-а, последван от сплит-сингъла „Chequeless Reckless / Boys In Better Land” и още едно парче – “Тоо Real”. В края на 2018-а групата подписва договор с лейбъла “Partisan Records”, а през април тази година излезе и първият им съвместен проект - дебютният албум на бандата “Dogrel”.

В момента Фонтейнс са на голямо турне, в което групата ще представи тяхната музика на цели 50 сцени в Ирландия, Европа и Северна Америка, а преди няколко месеца бяха и сред участниците на легендарният "Glastonbury Festival".

Чуйте тяхната музика, а ако ви харесат, гласувайте за тях, защото наградата си заслужава.

Гласуването продължава до 15 ноември!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35