Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолетите Боинг 737 МАКС може да бъдат върнати в експлоатация в Европа

Самолет “Боинг 737 МАКС “
Снимка: Уикипедия

Самолетите "Боинг 737 МАКС", които са спрени от движение в редица страни, може да бъдат върнати в експлоатация в Европа през първото тримесечие на 2020 година, съобщи ръководителят на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Кай.

"Боинг" обяви, че си е поставил за цел да върне в експлоатация 737 МАКС до края на 2019-а, след като направи промени в софтуера.

Самолетите от този модел бяха спрени от движение след две катастрофи, отнели живота на общо 346 души. 

Европейският регулатор възнамерява да приложи собствена програма за проверки, преди да разреши полетите с тези машини да бъдат възобновени в Европа.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свлачището е затрупало селището Ямбали в петък, 24 май 2024 г.

Свлачище заличи селище в Папуа Нова Гвинея, загиналите са стотици

Повече от 670 души се смята, че са загинали, след като огромно свлачище заличи село в Папуа Нова Гвинея, заяви представителят на Международната организация за миграция  Серхан Актопрак, цитиран от АФП. Около 150 къщи са били затрупани и над 1000 души са изселени. Актопрак посочи, че хората в района използват дървени лостове, лопати и..

публикувано на 26.05.24 в 13:20
Президентката Саломе Зурабишвили и премиерът Иракли Кобахидзе в Тбилиси, 26 май 2024 г.

Грузия отбелязва Ден на независимостта

Грузия отбелязва Деня на независимостта на страната с митинг и малък военен парад в столицата  Тбилиси. Церемонията се провежда на фона на опитите на правителството да наложи законопроект за "чуждестранните агенти", смятан от противниците му за инструмент за ограничаване свободата на словото, вдъхновен от Русия. Президентът Саломе Зурабишвили..

публикувано на 26.05.24 в 13:08

Мария Минчева: Пенсиите се използват предизборно от политическите партии, обичат да раздават пари от НС

Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11% е малко странно. Не знам как да го коментирам извън контекста на предизборната кампания в момента. Това заяви в интервю пред БНР Мария Минчева, председател на Надзорния съвет на НОИ и зам.-председател на Българска стопанска камара. "Защото законът ясно е разписал как се..

публикувано на 26.05.24 в 12:52
Проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Висшите училища са готови на радикални действия и в бъдеще

Висшите училища са готови на радикални действия и в бъдеще . Надявам се да не се стигне дотам. Това съобщи пред БНР проф. Димитър Димитров, ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий.  " В момента имаме разбиране от правителството . Имахме разговори с министър-председателя, с министъра на образованието, с министъра на..

публикувано на 26.05.24 в 12:45

Калин Стоянов: Има трайна тенденция за намаляване на мигрантския натиск към България

Центровете за бежанци у нас са пълни на 25 процента, след като миналата година по това време капацитетът им е бил напълно зает. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и допълни, че за петте месеца на тази година има четири пъти повече върнати нелегални мигранти по страни от произход: "Работим изключително активно с Ирак и..

публикувано на 26.05.24 в 12:38
Калин Стоянов

МВР работи активно за недопускане на влияние за изборите на 9 юни

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За..

публикувано на 26.05.24 в 11:47
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента, защото само след няколко дни, през следващата седмица, Комисията ще публикува решението си за ценово решение. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в..

публикувано на 26.05.24 в 11:43