Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотека Галактика" става на 40 години

Люба Асадурова: Книгите от поредицата звучат радикално и днес

Книги от "Библиотека Галактика"
Снимка: bazar.bg

Баготворително събитие днес ще отбележи 40-тия рожден ден на поредицата за фантастика "Библиотека Галактика". Събитието в клуб "Перото" е в памет на Милан Асадуров. През 1979 той създава и става първият отговорен редактор на фантастичната поредица.

"Аз лично като негов наследник се надявам това да не е края на "Галактика", казва дъщерята на писателя фантаст Милан Асадуров - Люба Асадурова. Тя се надява поколенията, за които "Библиотека Галактика" е била вдъхновение, да могат да използват тази поредица за свой глас. 

"Затова също последната книга включва разкази на млади хора, които пишат фантастика. Това е по-скоро краят според оригиналните участници в този феномен", заяви Люба Асадурова в предаването "Хоризонт до обед".

Днес ще бъдат представени няколко книги. Едната е под номер 122 - "Приказка за тройката" на Аркадий и Борис Стругацки, която за първи път е публикувана с оригиналния текст.

"Нещо, което е специфично за нея е, че тази книга е била забранявана, редактирана и прередактирана толкова много пъти, че оригиналната мисъл на самите автори не е имала шанс да бъде представена. За първи път ще бъде представена в България на български", подчерта Люба Асадурова.

Втората книга под номер 123 се казва "Антиутопия" и е сборник. 

"Антиутопия" е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян "Бедни мой Бернадие" и е единствената фантастична пиеса, играна на национална сцена. Тя е направена като сборник, последната книга, с автори, млади, които участват в състезания за различни разкази, фантастични", поясни Люба Асадурова.

Поредицата "Библиотека Галактика" я е формирала и като човек, и като артист, сподели още Асадурова.

"Защото визуалният език, който беше представен, беше нещо, което предизвикваше нашето въображение по всякакъв начин. Книгите, които бяха публикувани, бяха радикални и те продължават да бъдат радикални дори и сега като идеи. Аз го чуствам като абсолютна привилегия - да съм можела да раста в този кръг и да бъда изложена на такива идеи", изтъкна Люба Асадурова.

Цялото интервю с дъщерята на Милан Асадуров можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31

Хорове от България и Европа се събират на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови формации са заявили участие в 12-ия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на града Николай Ангелов. Домакин на утвърдения български форум е смесеният хор "Черноморски звуци" с диригент Валентина Георгиева - тази година съставът отбелязва 110 г. от..

публикувано на 13.06.24 в 17:56
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37

14 постановки на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" беше открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите..

публикувано на 12.06.24 в 17:56