Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Снимка: БГНЕС

Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. От днес до 22 ноември в града е в ход кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори, както и отработени масла.

Отпадъците могат безвъзмездно да се предават на улица „Георги Бенев“ в район Северен. По време на кампанията, а и след това пловдивчани могат да използват и площадката за разделно събрани отпадъци от домакинствата, която се намира в базата на Общинското предприятие „Чистота“ в район Южен.

Гражданите имат също така право при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз.

Забранено е депонирането на цели и нарязани стари гуми, както и изхвърлянето им на нерегламентирани за целта места. За изхвърлянето на старите гуми на непозволени места глобата е от 300 до 1000 лева, а за изгарянето им от 2000 до 5000 лева. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Си Би Ес: 116 са жертвите на урагана "Хелейн" в САЩ

Жертви, наводнения, свлачища и разрушения причини ураганът "Хелейн", преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на Си Би Ес досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на Съединените щати има затруднения с доставките на храна, вода и горива. В Северна Каролина повече от..

публикувано на 30.09.24 в 08:10

Съвместна акция на британските и българските власти срещу трафика на хора през Ламанша

В статия, озаглавена "Надуваеми лодки, гумени пръстени и двигатели заловени в България, преди да стигнат до трафикантите на хора, организиращи прехвърлянето на мигранти към Обединеното кралство", "Дейли мейл" запознава читателите си със съвместна операция на британските и българските власти. Съвместната операция е довела до 33 залавяния на..

публикувано на 30.09.24 в 08:03
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

В Ямбол и село Бояджик отбелязват 121-годишнината от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа.  На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:55
Д-р Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов представя приоритетите си като председател на БЛС

Новоизбраният председател на БЛС д-р Николай Брънзалов ще представи приоритетите за 3-годишния мандат на ръководството, както и акценти от взетите решения от провелия се 77-ми редовен отчетно-изборен събор на БЛС. Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС  Д-р Николай Брънзалов бе избран с гласовете на 252-ма от делегатите на..

публикувано на 30.09.24 в 07:46
Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с

Започва публично разследване на смъртта на британка след контакт с "Новичок" през 2018 г.

Във Великобритания беше насрочено публично разследване относно смъртта на Доун Стърджис, която почина през юли 2018 година, след контакт със смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Съдията, който председателства разследването, обаче изключи възможността показания да дадат бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи Би..

публикувано на 30.09.24 в 07:46

Прогнозите за поскъпване на олиото няма да се оправдаят

Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Европейският пазар ще компенсира евентуален недостиг у нас и дори да има увеличение, няма да е с повече от 10%, посочиха експерти...

публикувано на 30.09.24 в 07:42
Десетки хиляди ливанци избягаха в съседна Сирия.

Израелските атаки срещу Ливан продължават, Бейрут ще следва пътя на дипломацията

Ливанците, които са били принудени да напуснат домовете си заради израелските въздушни удари, може да достигнат 1 милион, предупреди ливанският премиер Наджиб Микати. Израелските атаки в Ливан продължиха, дори след ликвидирането на лидера на радикалната шиитска организация "Хизбула" Хасан Насрала при бомбардировките срещу командния ѝ щаб в Бейрут...

публикувано на 30.09.24 в 07:38