Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на ЕС обсъжда за първи път предложенията за реформи в процеса на разширяване, пише  вестник „Нова Македония“. Министрите на държавите членки на Европейския съюз ще обсъдят френското предложение за реформи в процеса, не се очакват конкретни заключения след срещата, подчертават от редакцията.

„Не знаем доколко можем да бъдем конкретни, но със сигурност искаме да изпратим положително послание към региона“ на Балканите, увериха от Съвета.

Източници разкриват, че срещата трябва да бъде първа стъпка за възстановяване на политиките за разширяване, както и на доверието между държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани.

След като блокира започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания през октомври, Франция настоява за реформи в процеса, които включват постепенно присъединяване към ЕС и отваряне на структурните фондове за присъединяващи се страни, както и по-строги политики, които да обуславят приемането на нови  членове.

Според предложението на Франция страните от Западните Балкани трябва да се присъединят към ЕС, но в рамките на нов седемстепенен процес. Франция изпрати неофициален документ до останалите членки на ЕС, за да послужи като основа за обсъжданията в институциите на Съюза.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че основна грижа за Турция са хората в Сирия, а не петролът, пишат днес турските вестници.

Водещите турски издания тази сутрин цитират изявлението на президента във връзка с бежанците вчера в Истанбул.

„Грижата ни е не за петрола, а за хората“, „Ние избрахме хората, а не петрола“ („Йени акит“). Това са заглавията на редица вестници, в които е цитиран държавният глава.

Турция е приела около 4 млн. бежанци и вече е похарчила 40 млрд. долара за тях, каза Ердоган, като припомни, че страната му предоставя най-много хуманитарни помощи за слабо развитите страни, пише „Стар“.

Най-силните страни в света твърдят, че те са номер едно (при предоставянето на помощи за слабо развитите страни и за бежанците). Не, те не са номер едно. Турция е страната, която оказва най-голямо подобно съдействие, посочи турският президент. 

Той критикува Европейския съюз за недостатъчното съдействие, което оказва във връзка с мигрантския проблем и индиректно заклейми САЩ заради плановете им да поемат контрол над петролните полета в Сирия, пише „Хюриет“.

Ердоган каза още, че Турция винаги е държала вратите си отворени за сирийските бежанци и ще продължи да прави това. Президентът изтъкна, че Турция никога няма да им позволи да се върнат по местата, бомбардирани от сирийския режим.

Засега не се подготвят двустранни преговори в Париж между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски. Това обаче не е напълно изключено, коментират източници на в. „Комерсант“ предстоящата на 9 декември във френската столица среща на върха в „нормандски формат“ за уреждане на конфликта в Украйна.

Вчера Русия предаде на Украйна трите кораба на Киев, задържани миналата година в Керченския проток. Както официален Париж, така и Москва смята, че това подобрява фона на предстоящите преговори в „нормандски формат“ - Франция, Германия, Русия и Украйна.

В руско-украинските отношения има доста проблеми, които може да бъдат решени само на президентско равнище, както са били решавани в миналото.

Москва и Киев днес са на ръба на газова война заради неясната съдба на транзита на руски газ през Украйна от 2020 г. нататък. Сегашният договор изтича на 1 януари. Русия не крие, че смята да намали до минимум доставките през украинската газотранспортна система, допълва „Комерсант“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света, Правителството одобри решение, с което..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

Овладян е голям пожар в землището на село Коиловци

Седем екипа от пожарникари овладяха възникналия и продължил близо седем часа пожар в землището на плевенското село Коиловци. Пламъците са обхванали 120 дка ечемичен блок.  Остава затворен пътят между плевенските села Коиловци и Бръшляница.

публикувано на 19.06.24 в 21:10

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране. За област Кюстендил..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52

След като полицай простреля 19-годишен младеж: Родители настояват за справедливост и промени в НК

В Плевен продължава разследването по случая, при който полицай простреля 19-годишен младеж. Промени в Наказателния кодекс, справедливост и прозрачност поискаха днес бащите на младежите, по чийто автомобил стреля служителят на реда.  Прокуратурата съобщи, че е повдигнато обвинение на полицая, който е използвал личното си оръжие. Той е..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на..

публикувано на 19.06.24 в 19:25