Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис с убедителна победа на балотажа според два екзитпола

| обновено на 24.11.19 в 21:19
Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборният ден в Румъния, където се проведе вторият тур на президентския вот, вече приключи. Според първите огласени прогнозни резултати настоящият държавен глава на северната ни съседка Клаус Йоханис разгромява доскорошния премиер от Социалдемократическата партия Виорика Дънчила с над 64 процента от гласовете.

Според екзитпол на КУРС-Авангард, цитиран от БТА, кандидатът на Национално-либералната партия Клаус Йоханис получава 64,8 на сто от гласовете, а кандидатката на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила - 35,2 на сто. Екзитпол на института ИРЕС сочи победа за Йоханис с 66,5 процентни пункта спрямо 33,5 за Дънчила.

За разлика от предишните избори за държавен глава преди 5 години днес настоящият президент Клаус Йоханис беше фаворит. На първия тур преди 2 седмици той събра почти 38 процента от гласовете с обещанието да изкорени корупцията и да укрепи демократичните институции.

В изявлението си малко след като гласува днес Йоханис даде да се разбере, че подкрепата за кандидатурата му гарантира европейския път на Румъния:

„Днешният ден е изключително важен, защото гласуваме за бъдещето на Румъния, за пътя, който ще следва страната ни отсега нататък. Аз гласувах за модерна Румъния - европейска и нормална“ , заяви Йоханис.

Съперникът на Йоханис - лидерът на Социалдемократическата партия и доскорошен премиер Виорика Дънчила получи около 22 процента на първия тур.

В началото на този месец тя отстъпи властта на Людовик Орбан и националлибералите, които са политически съюзници на президента Йоханис. А днес, пред репортерите в избирателната секция, където подаде гласа си, Дънчила се представи като защитник на националните интереси на Румъния и намекна за опасна концентрация на власт:

„Гласувах за това Румъния да върви напред, а не назад към времената, когато нямахме нито права, нито свобода, защото само един човек държеше цялата власт“ , каза Виорика Дънчила.

За президентския вот в Румъния отвориха врати 18 748 избирателни секции. В чужбина те са 835 за близо 4 милиона румънци.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж на президентските избори в Румъния

Сегашният държавен глава на Румъния Клаус Йоханис и лидерът на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила ще се състезават на балотажа на президентските избори в Румъния на 24 ноември, сочат частичните резултати при преброяване на 99,1 на сто..

обновено на 11.11.19 в 04:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора...

публикувано на 30.09.24 в 15:04
Лидерите на австрийската Партия на свободата (председателят Херберт Кикъл е в средата) празнуват изборната си победа - Виена, 29 септември 2024

Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия

Все още не е ясно кога в Австрия започват проучвателни разговори между партиите за съставяне на правителство. Вчера крайната десница за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Крайната десница..

публикувано на 30.09.24 в 15:00
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният..

публикувано на 30.09.24 в 14:01

Българка, живееща в Ливан пред БНР: Нощта не беше спокойна, имаше отново бомбардировки

Държавата започна подготовка за поетапната евакуация на българите, които искат да напуснат Ливан. Правителственият самолет е в готовност да прибере сънародниците ни от Бейрут, когато получи зелена светлина за това. Първо ще бъдат евакуирани майки с..

публикувано на 30.09.24 в 14:00
Жозеп Борел

Борел свиква извънредна външнополитическа среща заради ескалацията в Близкия изток

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел свиква извънредна неформална видеоконференция на Съвет "Външни работи" заради ситуацията в Близкия изток в късния следобед. България ще бъде представена от постоянния..

публикувано на 30.09.24 в 13:54