Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран иска спешни мерки от властите в Ирак заради палежа на иранското консулство

Антиправителствени демонстранти подпалиха консулството на Иран в иракския град Наджаф

| обновено на 28.11.19 в 10:11
Снимка: БТА

Иран поиска иракските власти да вземат решителни мерки, след като късно снощи демонстранти подпалиха иранското консулство в свещения град Наджаф, в Южен Ирак. В съседния град Насирия също имаше антиправителствени протести и се стигна до жертви.

Иран заяви, че иракското правителство е отговорно за охраната на иранското консулство в Наджаф, което беше опожарено снощи. Служителите на консулството са успели да избягат и няма пострадали. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави остро осъди нападението и поиска Багдад да вземе строги мерки.

Антиправителствените протести в съседния град Насирия взеха най-малко осем жертви, след като силите за сигурност си върнаха контрола над два моста в града, които бяха окупирани от протестиращите

От 1 октомври иракчаните протестират с настояване за смяна на властта в Багдад. Те обвиняват иракските власти в корупция и ги критикуват за нарастващото иранско влияние.

В протестите досега са загинали най-малко 350 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестите в Ирак продължават, шестима души са загинали през последното денонощие

Шестима протестиращи са загинали през последните 24 часа в Ирак в продължаващите сблъсъци със силите за сигурност, които са използвали бойни патрони и сълзотворен газ в Багдад и в други градове в южната част на страната, предаде "Асошиейтед прес",..

публикувано на 27.11.19 в 17:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националният осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година -..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Мария Капон

Мария Капон: Време е за смелост!

"От едноличен модел на Борисов преминахме в двуличен модел на Борисов и Пеевски. Той трябва да бъде разграден с установяване на силно управление на страната. Затова и ние решихме след известна пауза, че е крайно време да направим нещо. Време е за..

публикувано на 09.05.24 в 13:22

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева

Към 31 декември 2023 година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева, а повишението им спрямо края на 2022 година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата..

публикувано на 09.05.24 в 13:11

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба. Промените се отнасят до определянето на пределна..

публикувано на 09.05.24 в 13:11
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц разкритикува призивите за отслабване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни. Във видеообръщение по случай Деня на Европа Шолц призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори...

публикувано на 09.05.24 в 13:05