Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Минималната пенсия ще е 250 лева

| обновено на 04.12.19 в 21:03
Снимка: БГНЕС

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева, реши окончателно Народното събрание.

Останалите пенсии ще се индексират с 6,7 на сто.

Депутатите гледат на второ четене държавния бюджет за 2020 година. Вече е одобрена неговата рамка - и по двете пера има малко над 28 милиарда лева. Гласувани бяха и парите за съдебната власт. 

Една от най-сериозните критики към управляващите е, че правителството си осигурява комфорт да харчи без санкцията на Народното събрание. Петър Кънев от БСП заяви по време на дебатите:

"На всички е ясно, че разпределението на тъй наречения "излишък" не се дължи на сериозно преизпълнение на приходите, а се дължи на неизпълнение на разходите. Всяка година, години наред милиард и половина-два милиарда лева са неизразходвани и са харчове".

Министър Владислав Горанов отвърна:

"Правителството не е изхарчило нито един лев, нито една стотинка, нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите".

Дефицитът в хазната би се увеличил с 4,5 милиарда лева, ако бъдат приети всички предложения на БСП, допълни Горанов.

Увеличения на заплатите на социалните работници

С до 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници догодина. Това реши единодушно пленарната зала при дебата по второто четене на бюджета за 2020 година. Предложението е на БСП, но между двете четения получи подкрепата на депутатите от ресорната бюджетна комисия. В пленарната зала аргументацията на управляващите бе представена от Светлана Ангелова от ГЕРБ:

"Колегите социални работници, работещи в Агенцията за социално подпомагане, близо 4 700 социални работника, заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 година от това предвиденото 10-процентно увеличение в бюджетната сфера".

Допълнителните пари за социалните работници бяха единственото предложение на БСП, одобрено от пленарната зала. Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза:

„Дано да повлече крак и да има и следващи. Макар и рядко да се случва, аз днес от трибуната, от името на колегите от парламентарната група, ви поздравявам за решението да подкрепите предложението ни“.

Вече бяха гласувани и парите за съдебната власт, като ресорният министър Данаил Кирилов уточни, че заплатите на магистратите в системата ще се увеличат с около 10 на сто. Именно толкова е заложеното увеличение за всички в бюджетната сфера, а за учителите възнагражденията ще се увеличат със 17 на сто. Тези текстове обаче все още не са гласувани в пленарната зала, където в момента се работи по бюджета на Министерството на вътрешните работи.

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Левицата очаква скок в цената на тока

Електроенергията ще поскъпне с между 10 до 20%. Това прогнозира депутатът от БСП Таско Ерменков при дебатите на второ четене по държавния бюджет за догодина:

"Много добре знаете, че с продължаване на възможността въглищните централи да работят, България пое ангажимента да либерализира електроенергийния пазар, което на практика ще доведе до увеличаване на цената на електроенергията за населението с около десетина до 20 процента. Въпросът, който задаваме, е какво има в бюджета предвидено за покриване на така наречените "разходи за енергийно бедни".

Майчинството за втората година - 380 лв.

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа… Правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Утре депутатите ще започнат работата си с текстовете за Министерството на образованието - един от приоритетите на бюджета за догодина. За педагогическия персонал е предвиден ръст на възнагражденията с повече от 17%. Общо за бюджетната сфера увеличението е 10 Pro



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейхан Ибрямов

ДПС – Търговище снема доверието си от Джейхан Ибрямов

Областният съвет на ДПС - Търговище снема доверието си от народния представител Джейхан Ибрямов, това се съобщава във Facebook страницата на ДПС - Търговище.  От справка, разпространена вчера от пресцентъра на парламента след  гласуването за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, става ясно, че  Ибрямов е гласувал с "въздържал се". В..

публикувано на 04.07.24 в 07:33
Раул Грихалва

Призиви към Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Втори американски конгресмен от Демократическата партия призова Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом след слабото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица. Раул Грихалва каза, че той все пак ще го подкрепи, но смята, че това е възможност "да се огледаме другаде". Подобен призив отправи и Рийд Хейстингс,..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Избори в Обединеното кралство

Днес в Обединеното кралство се провеждат общи избори. И последните проучвания на общественото мнение са тревожни за управляващата вече 14 години Консервативна партия, тъй като прогнозират повече от убедителна победа за Лейбъристката партия. Обединеното кралство, което се състои от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, е разделено на 650..

публикувано на 04.07.24 в 07:17

НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на НАТО

В Народното събрание са предвидени четири изслушвания на представители на Министерския съвет. Премиерът Димитър Главчев и министърът на отбраната Атанас Запрянов ще информират за подготовката за предстоящата среща на НАТО във Вашингтон и за българската позиция на форума.  Главчев, в качеството му и на министър на външните работи, ще..

публикувано на 04.07.24 в 07:11

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55