Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Виена очакват с трепет гостуването на Софийската филхармония в Музикферайн

Златната зала на Музикферайн

На 5 декември Софийската филхармония ще изнесе концерт в Златната зала на Музикферайн във Виена. Диригентът и директор на националния ни оркестър Найден Тодоров e избрал емблематичната Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров за начало на поредицата славянски творби, следват "Жар птица" от Игор Стравински и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак.

Изключителен факт е, че този концерт ще се състои в юбилейния, 150-и сезон на Музикферайн, в чиято програма са включени участия на световнопризнати солисти - певци и инструменталисти, както и водещи оркестри и диригенти. До имената на оркестрови формации като Виенската филхармония, Симфоничният оркестър на Питсбърг, Чешката филхармония, Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, Кливландския оркестър, Оркестъра на Френската национална опера, Будапещенския фестивален оркестър, Чикагския симфоничен оркестър, Щатскапеле Дрезден, Симфоничния оркестър на Баварското радио и др. ще се нареди и Софийската филхармония. 

Очакванията във Виена, както от страна на австрийската публика, така и от българската общност, са големи. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" директорката на Българския културен институт във Виена "Дом Витгенщайн" проф. Румяна Конева сподели:

"Не мога да ви опиша колко сме радостни - не само заради това, че в Златната зала на Музикферайн ще се насладим на изпълнението на Софийската филхармония, а и поради факта, който наскоро стана достояние, че преди почти 100 години е изпълнявано произведение на Панчо Владигеров от Виенските филхармоници. През тази година се навършват 120 години от рождението на Владигеров и в "Дом Витгенщайн", в различните културни центрове и в цялата страна тази годишнина беше отбелязана по достойнство - с множество концерти и изложби. Но да прозвучи отново Панчо Владигеров в Музикферайн е голяма радост за нас. Концертът е посветен и на 90-годишнината от създаването на Софийската филхармония, и на друга една знаменателна годишнина - 140 години от установяването на дипломатическите, съответно и на културно-дипломатическите отношения между България и Австрия."

Концертната агенция, която организира и популяризира концерта на Софийската филхармония във Музикферайн, вече съобщи, че билетите са разпродадени.
Подробности за подготовката на събитието във Виена чуйте в кореспонденцията в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Софийска филхармония

Българска рапсодия "Вардар" отново ще звучи в Златната зала на Музикферайн

В аналите на виенското Дружество на приятелите на музиката (Musikverein Wien) присъства изпълнение на Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - от Виенските симфоници през 30-те години на ХХ век. След десетилетия отсъствие тази емблематична..

публикувано на 04.12.19 в 16:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална..

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега,..

публикувано на 05.05.24 в 06:23