Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анегрет Крамп-Каренбауер в задочен дебат с новото ръководство на СДП

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерката на Християндемократическия съюз в Германия - Анегрет Крамп-Каренбауер, влезе в задочен дебат с новото ръководство на Социалдемократическата партия, с която управлява.

Според агенция Ройтерс острите й реплики срещу програмните искания, защитавани от социалдемократите Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, поставят под въпрос стабилността на правителството в най-голямата държава от Евросъюза.

"Както не можеш да си малко бременна, така не можеш и да си малко управляваща. Коалицията е за доброто на страната, а не за посттравматична терапия на някои партии", каза Крамп-Каренбауер по адрес на новите си партньори, които пък са недоволни от досегашното съвместно управление с консерваторите.

Пред вестниците "Билд ам Зонтаг" и "Франкфуртер Алгемайне" тя разкритикува едно по едно исканията на Валтер-Борянс и Ескен.

На желанието им за повече инвестиции в инфраструктура и дигитализация, лидерката на ХДС отговори, че поемането на нови дългове е безмислено, когато има възможност наличните пари да се харчат по-ефективно.

На апела за повишаване на минималната заплата от 9 на 12 евро на час Крамп-Каренбауер отговори, че е работа на независими икономисти, а не на политиците да решават.

На лозунга за повече мерки в защита на климата отвърна с аргумента, че правителството прие комплексна програма по проблема едва през септември.

Въпреки острите думи, Крамп-Каренбауер не зачеркна изрично възможността за предоговаряне на коалиционното споразумение, сочи Ройтерс. Развръзката от преговорите се очаква до няколко седмици. Ако те се провалят, канцлерът Ангела Меркел ще бъде принудена да управлява без твърдо мнозинство в Бундестага или да свика предсрочни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Димитрова

Милена Димитрова: С родолюбиви иницативи българите в САЩ подържат културен афиш и дух

Аз разбрах, че родолюбиви инициативи правят така, че българите в различните градове в САЩ да поддържат непрекъснат културен афиш и дух. Представяйки книгата на Рори Милър се оказа, че има голям интерес към такъв проект. Там се представя филма "Ваклуш", а за 24 май предстои при българите да бъде Йорданка Христова. Тези впечатления сподели в..

публикувано на 13.05.24 в 15:11
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него",..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт.  Това коментира в интервю..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00