Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Фридман: САЩ проучват как да помогнат на България да стане енергиен хъб

Джъстин Фридман
Снимка: БГНЕС

Посолството на САЩ в София съобщи днес, че екип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември 2019 г. Делегацията е водена от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър.

Преди две седмици президентът Тръмп и премиерът Борисов постигнаха съгласие САЩ да изпратят технически екип, който ще работи със своите български колеги в проучването на възможности за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Пристигането на този американски екип е пряк резултат от споразумението между двамата лидери.

„Това, че екип от наши енергийни експерти пристигна в България толкова скоро, след като министър-председателят на България и президентът на САЩ се срещнаха в Белия дом, е знак за ангажимента на Америка към Рамката за стратегическо партньорство между САЩ и България. Екипът от американски енергийни експерти е в България, за да добие по-добра представа как можем да участваме в усилията на България да се превърне в енергиен хъб. Нашият екип разглежда широк спектър от пазарно-ориентирани възможности, които биха подкрепили нашата обща цел за диверсифициране на българския енергиен сектор“, заяви  Джъстин Фридман, заместник-посланик на САЩ у нас.

Експертната делегация посещава обекти и съоръжения, свързани с енергетиката, включително в Козлодуй, Белене и Източномаришкия басейн.

Целта на посещението е да бъдат проучени всички възможности за гарантиране на  безопасно, сигурно, диверсифицирано и чисто енергийно бъдеще на България, основано изцяло на икономически и търговски принципи, уточняват от дипломатическата мисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов: Ядрената енергетика е важна и за националната, и за европейската сигурност

За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност. Това заяви Бойко Борисов пред енергийни експерти от Държавния департамент и министерството на енергетиката на САЩ...

обновено на 10.12.19 в 17:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ печели вота в Босилеград

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград, сочат окончателните данни по вота в сръбската община. Втори са ПП-ДБ - с 30. Трети - "Възраждане" с 24.  За пръв път там се гласуваше и с машина, а до урните отидоха 182..

публикувано на 10.06.24 в 22:51

30% от заетите в Силистренско работят за минимална заплата

По предварителни данни в Силистренско 30 % от заетите лица работят на минимална работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“. От заетите на трудово-правни отношения 19 000 силистренци, над 4300 са..

публикувано на 10.06.24 в 22:45

Около 20 000 българи гласуваха във Великобритания

Окончателните резултати от проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство отреждат победа на ПП-ДБ. Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след „Възраждане“. При по-ниска избирателна..

публикувано на 10.06.24 в 22:18

Ниска активност в Русе, разпределението на мандатите засега е неясно

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии. След близо 22-часова непрекъсната работа по..

публикувано на 10.06.24 в 21:45
Лидерът на Националния сбор на Франция Жордан Бардела

Жордан Бардела води преговори за коалиция за предсрочните избори във Франция

Председателят на френския крайнодесен Национален сбор Жордан Бардела обяви, че води преговори за съставяне на крайнодясна коалиция за предсрочните извънредни парламентарни избори, предава АФП. Снощи президентът Еманюел Макрон разпусна Националното..

публикувано на 10.06.24 в 21:18

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 района, ДПС - в 6, ПП-ДБ - 2

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 от общо 31 избирателни района на страната. Сред тях са 25-и столичен, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. ДПС е първа политическа сила във вота за Народно събрание в 6 многомандатни района - Кърджали,..

публикувано на 10.06.24 в 21:09

Над 99% от протоколите от изборите за НС са обработени

При обработени 99,31% от протоколите от изборите за Народно събрание резултатите са както следва: ГЕРБ-СДС - 525 454 гласа, 24, 68%. ДПС - 362 733 гласа, 17,04 %. ПП-ДБ - 306 401 гласа, 14,39%. "Възраждане" - 293 202 гласа, 13,77%. БСП - 150 021..

публикувано на 10.06.24 в 20:58