Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Изов е новият ректор на НСА

Проф. Николай Изов е новият ректор на Националната спортна академия "Васил Левски". Досегашният зам. ректор по учебната дейност беше единствената кандидатура за поста на досегашния ръководител на НСА проф. Пенчо Гешев. Новият ректор получи подкрепата на 159 от общо 169 делегати  на Общото събрание.

„Ще направя опит да създам такава академична среда, която да направи възможно развитието и просперитета на нашата Национална спортна академия „Васил Левски“. Горд съм, че бях в екипа на проф. Гешев. Всички работихме всеотдайно, постигнахме резултати. Горд съм с това и сърдечно му благодаря за опита, който той предаде на нас. Благодаря и на проф. Лъчезар Димитров, тъй като един мандат бях в неговия екип“ – бяха първите думи на новоизбрания ректор.


Досегашният ръководител на висшето спортно училище, проф. Пенчо Гешев връчи на наследника си академичните регалии – огърлицата и жезъла,  с пожелание за здраве, упоритост в отстояване на каузите за развитие на спортната Академия и успех в изпълнение на амбициозната управленска програма, която предлага за следващите четири години.


По решение на Председателството на ОС и Ректорския съвет проф. Пенчо Гешев бе удостоен с най-високото отличие на НСА – златна значка, за изключителния му принос в развитието на Академията.

„В последните 16 години съм в органите на управление на спортната Академия, 8 от тях като ректор и разбрах едно – Академията е над всички. Ние всички минаваме през Академията, но Академията остава. Да живее Национална спортна академия „Васил Левски“ – завърши словото си проф. Гешев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черно море победи Хебър в Първа лига

Черно море се наложи над Хебър в Първа лига

В слаб мач Черно море успя да победи Хебър с 1:0 в дебюта на Бруно Акрапович начело на пазарджишкия тим. Единственото попадение в срещата вкара Дуду в 75-ата минута. С успеха си Черно море има в актива си вече 22 точки и измести от четвъртото място градския съперник Спартак 1918 Варна. Хебър пък остава последен със 7 точки. Преди началото на мача с..

публикувано на 20.10.24 в 18:50
Александра Фейгин

Александра Фейгин С шесто място на турнир по фигурно пързаляне в Ница

Александра Фейгин се класира на шесто място, а Кристина Григорова е 23-а в крайното подреждане при жените на международния турнир по фигурно пързаляне от сериите "Challenger" в Ница (Франция). Фейгин събра 157.47 точки, след като се нареди пета в кратката и десета във волната програма. Григорова има 112.49 точки и завърши 23-а от 27 фигуристки...

публикувано на 20.10.24 в 18:46
Радослав Росенов с европейска титла по бокс при мъжете до 23 години

Радослав Росенов с европейска титла по бокс при мъжете до 23 години

Радослав Росенов донесе на България първа титла от европейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години в София. Във финала в категория  60 килограма в столичната зала "София" 20-годишният българин надигра арменеца Артур Сахакян с пълно съдийско единодушие.  Европейският вицешампион при мъжете от тази година Росенов и неговият съперник Сахакян..

публикувано на 20.10.24 в 18:02
Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Стокхолм

Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Стокхолм

Американецът Томи Пол победи Григор Димитров с 6:4, 6:3 във финала на тенис турнира в Стокхолм. До момента и двамата имаха по една титла в това състезание от сериите АТП 250, което е с награден фонд 767 455 евро. От днес обаче Томи Пол е двукратен победител, а Димитров остава с един трофей и три загубени финала. Номер 3 в схемата на турнира обаче остава..

публикувано на 20.10.24 в 18:00

Боряна Калейн: Платих много голяма цена в сълзи

Олимпийската вицешампионка Боряна Калейн призна, че е преминала през трудности в кариерата, но целта й винаги е била да постигне нещо голямо. На Игрите в Париж 2024 тя завоюва сребърно отличие с многобоя. Така тя донесе втори медал за България в историята в индивидуална надпревара при жените след среброто на Адриана Дунавска от Сеул 1988...

публикувано на 20.10.24 в 11:44

Меси заби хеттрик, Интер Маями с рекорд в МЛС

Лионел Меси отбеляза хеттрик, вкарвайки три гола за 12 минути при убедителната домакинска победа на Интер Маями с 6:2 над Ню Инглънд Революшън в американската Мейджър Лийг Сокър. С успеха Интер Маями подобри рекорда по спечелени точки за един сезон във футболното първенство на САЩ. Меси влезе като резерва в 57-ата минута и се разписа..

публикувано на 20.10.24 в 10:16

Реал се наложи над Селта, Модрич подoбри рекорд

Реал (Мадрид) се наложи при гостуването си на Селта Виго с 2:1 в среща от десетия кръг в испанската футболна Ла Лига. Лука Модрич влезе като резерва и стана най-възрастният играч в историята на клуба, участвал в официален двубой - 39 години и 40 дни. Хърватинът беше в основата на победното попадение. Отборът на Реал (Мадрид) събра 24 точки на..

публикувано на 20.10.24 в 08:59