Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Стефанов от Рованиеми: Дядо Коледа работи целогодишно

Коледа е време за семейството, пътувайте през годината, съветва туристическият водач

Снимка: Мартин Стефанов - Личен архив

„Настроението е доста коледно, има много туристи. Тъмно е и е студено.“ Така изглежда градчето на Дядо Коледа - Рованиеми, дни преди празника. Описанието е на сънародника ни Мартин Стефанов, който работи там като туристически водач.

Мартин не препоръчва периода около Коледа за посещение на Рованиеми. Вярва, че на този празник е добре да останем с близките си. 

„Твърде много хора се опиват да дойдат за Коледа. Точно около Коледа малко се пренаселва с туристи и може да се загуби от атмосферата. Дядо Коледа е тук абсолютно всеки ден от годината. Аз го виждам почти всеки ден. Така че може да го посетите почти по всяко време. Не е задължително това да се случи на Коледа.“

Как да срещнем Дядо Коледа

Той си има приемна, офис, който се намира близо до градчето. Може да бъде посетен всеки ден от годината, без изключение, напълно безплатно, разказва Мартин Стефанов. „Няма никакви изисквания. Дядо Коледа е достъпен за всеки. Той говори най-вероятно всички езици. Аз съм го чувал да говори много езици.“

Факт е, че се прави всичко възможно Дядо Коледа и неговите джуджета да отговорят на колкото може повече писма. Отговарят на стотици хиляди годишно, подчерта българският водач в Рованиеми.

Северното сияние като ежедневие

Човек, когато е тук, е най-лесно да посети Дядо Коледа. Със Северното сияние нещата са малко по-различни. Затова го наричаме ловуване, лов на Северно сияние, уточнява туристическият гид. И допълва: освен късмет, си има и някои техники и съвети за успешно „улавяне“ на Северното сияние. Например в "прозореца" между септември и края на март шансът е по-голям, защото през лятото, когато не се стъмва и постоянно е светло, няма как да се види. 

Необходимо е да се следи и прогнозата за времето, за да е сигурно, че ще има безоблачно небе. „Освен това трябва да е тъмно. Хубаво е да е извън града, за да избягате от светлинното замърсяване.“

„Красиво е. Вече свикнах и когато не е много силно, дори си позволявам да не обърна внимание и мога да си продължа да си ходя, без да погледна към небето. Малко неблагодарно може да звучи, но все пак доста често съм го виждал. Понякога Северното сияние е наистина силно. Много мощни светлини има в небето. Тогава излизам навън и усещането е наистина невероятно“, споделя Мартин Стефанов.

Приключения в България

Извън полярната радост и снежна тишина на Лапландия, Мартин има и друго битие – половин година е в България, където приключенства и заснема на видео тези приключения. Затова казва, че живее два живота едновременно. „Едно от тези приключения беше с Божидар Антонов, който измина най-популярния маршрут – от Ком до Емине за рекордно време.“

И България, и Лапландия имат много красива природа, прави паралел Мартин. Отбелязва обаче контраста – докато там, на север, държат много на природата като безценен ресурс за бъдещето, в България го натъжава това, че не пазим природата „и няма как да впечатлим света със сгради и с хотели“.

Попадайки в университета на Рованиеми във Финландия по академичната програма „Еразъм“, Мартин се дипломира като магистър в „Управление на културния туризъм“. Университетът е специализиран в три направления – право, туризъм и училищна педагогика.

Живее в северния град вече шеста година. Казва, че в Рованиеми рядко се чува българска реч, но прави уговорката, че тъй като с туристите общува на английски, може в някоя от групите да е имало и българи, но да не е разбрал.

Слушайте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14